Общинският съвет в Пловдив одобри отпускането на 180 000 лева за проектирането на сградата на Спортния диспансер. Дебат по отношение бъдещето на медицинския центъра за рехабилитация нямаше – всички съветници бяха единодушни, че Пловдив трябва да има модерно съоръжение.

Дискусията се породи от перото, от което се взимат средствата. Както TrafficNews писа 150 от 180-те хиляди лева се прехвърлят от перото за проект на нов мост над река Марица.

Поради и това общинските съветници зададоха редица въпроси относно бъдещето на важния проект.

Слави Георгиев каза, че ремонтът на спортния диспансер трябва да се случи, но изрази мнение, че тези пари не бива да се взимат от така чакания проект на града, който в действителност ще отпуши движението.

Зам.-кметът Тошо Пашов, както бе заявил и пред TrafficNews, обясни, че тези пари не могат да се усвоят тази година. Причината – идейният проект е остарял. 

Кога да очакваме новия мост над река Марица в Пловдив? Преработват проектаПрехвърлят средствата за проектирането на съоръжението, нямало да се усвоят тази година


"Аз съм един от най-върлите привърженици и радетели да се случат тези неща. Проектът, който заварих, не е това, което очаквах и по нищо не се отличава от останалите мостове като визия. Той дори е с остаряла технология, която я отречена от 40 години.  Ако искаме да приличаме на Прага и Будапеща, трябва да помислим какво желаем и какво търсим като визия", заяви зам.-кметът. Той обясни, че в проекта липсват велоалеи и важни развръзки към бул. „Северен”, бул.. „България” и връзката  с Голямоконарско шосе. Освен това се разминава и с визията на ОУП за развитието на града.

Пашов загатна, че по-добре да се върви към нов идеен проект и едва тогава да се пристъпи към поръчка за технически проект , нужен за строителството.

Константин Георгиев обаче репликира зам.-кметът. Той изрази недоумение защо въобще трябва да се прави нов идеен проект, като може да се изготви детайлно техническо задание, по което да се пусне обществената поръчка за инвестиционен и работен проект.

Дори след края на дебатите не стана ясно какво възнамерява да прави Община Пловдив – дали ще прави нов идеен проект, ще преработва сегашния, или се отива на поръчка директно за технически проект. Все пак Пашов каза, че ще тази година ще има развитие на проекта.

Относно ремонта на Спортния диспансер зам.-кметът Владимир Темелков обясни, че договорът между Медицинския център и консорциума на арх. Тодор Абажиев, който е на инженеринг ще бъде прекратен след първата част. С други думи от фирмата ще направят проекта за 180 хиляди лева, а строителството няма да се осъществи по тази поръчка.

С изготвения проект Община Пловдив ще търси европейско финансиране за модернизацията на спортния диспансер.

 

Новият любимец на старата власт? Арх. Абаджиев взе тихомълком и ремонта на Спортния диспансерЗа 1 месец „Бау Систем" спечели поръчки за 15 млн. лева в Община Пловдив