Районната администрация започна поетапно да подменя старите пейки и да реновира тези, които могат да се използват още дълго време.

В района има много зелени междублокови пространства с потенциал да се превърнат в чудесни места за отдих и игри, защото са далеч от оживените пътни артерии. Тъй като бюджетът е ограничен, експерти извършиха обход и набелязаха приоритетните локации за монтаж на новите пейки.

“Получаваме ежедневни молби от граждани. На много места в близкото минало е имало както пейки, така и изградени площадки със съоръжения за игра за децата, които обаче са били премахнати”, отбелязва кметът Тони Стойчева. “Бяхме подали шест проекта по ПУДООС, но, за съжаление, не получихме одобрение. Но сега правим процедура за избор на пързалки и люлки, фитнес уреди, спортни съоръжения, като търсим максималното съотношение качество - цена”, допълва тя.

Първите нови пейки бяха монтирани пред Братската могила, защото това е любимо пространство на няколко поколения пловдивчани и амбицията на администрацията е то да се превърне в точка, в която се случват различни културни събития и социални дейности.

Жителите на кв. “Прослав” също ще се радват на новите придобивки, като вече няколко пейки са поставени в началото на ул. “Елин Пелин” и на пътя към гробищния парк.

Постоянно списъкът на желаещи за пейки пред самите входове на блоковете се увеличава, затова са отделени и средства за ремонт и освежаване на старите. Поръчани са 500 нови ребра, които ще са налични през следващата седмица.

Кметът на “Западен” отправя молба към хората от квартала да пазят съоръженията и парковото оборудване, както и да оказват подкрепа в ремонтните дейности, защото по този начин възпитаваме не само отговорно отношение, но и с малки стъпки подобряваме средата, в която живеем. И всичко това създава чувство за общност.