Два от големите жп проекти на Пловдив по новата оперативна програма  "Транспортна свързаност" вече се подготвят от НКЖИ. От държавната компания са пуснали предварително обявления за подготвяните обществени поръчки за управление на всички проекти по вдигането на жп линията по бул. „Копривщица” и жп връзката с Летище Пловдив.

Едната от поръчките за изграждането на директна връзка от Централна гара до Летището през гара Крумово, ще  бъде с прогнозна цена от 977 хил. лева. Тя е за  оценка на съответствието на всички части на проекта с основните изисквания към строежите и изготвяне на комплексен доклад. Също така  администриране, координиране и контрол по изпълнението на договора за проектиране и подпомагане финансовото управление на договора за проектиране.  Поръчката се очаква да бъде пусната на 10 юли тази година.

Бъдещите изпълнители ще  движат всичко по проекта, който  трябва да получи европейско финансиране.  Тепърва ще се стане ясно и колко ще струват самите строително-монтажни дейности.

Сходен е предметът  на поръчката за вдигането на естакада между Централна гара и гара Филипово, която включва и удвояването на линиите и нов жп мост. Там освен координация на всички етапи на проекта, се включва и строителен  надзор и инвестиционен контрол по време на изгражданите.

Сумата по поръчката се очаква да бъде 4,7 млн. лева без ДДС, като тя ще бъде обявена не по-рано от септември 2024 година. Дотогава трябва да има яснота и дали проектът печели еврофинансиране.

Реалните строителни дейности обаче едва ли ще започнат по-рано от 2025 година, макар проектът за т.нар. градска железница да трябва да стартира още година по-рано.

Какво е реалното положение с градската железница, вижте в линка:

„Хиперлуп” на Мъск в Пловдив, или делюзиите за градската железницаПровалът на градската железница е сигурен, ако се прави както всичко останало – на парче