Огромни разлики между доставни и продажни цени са установили вчера инспектори от КЗП в над 200 обекта, които са проверени в страната през последните 24 часа, обяви вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя даде три примера, които се забелязвали в различни вериги. По думите на Нинова в България има над 100 марки олио, което било изненада за тях. Бяха дадени и три примера от марки олио. Те били доставяни на цени от 2,97 лв., 3,21 лв и  2,92 лв. за литър, а съответните им цени на рафтовете били – 5,99 лв., 6,49 лв., 4,99 лв. за литър.

„Говорим за разлика от над 100%, която  си слага търговецът. Това не е ли спекула? Възложила съм проверка на КЗК за изкривяване на пазара и ако има такава, съответните вериги ще понесат санкции. КЗП пък ще глобят вериги магазини, на които цените в брошурите се разминавали от тези в магазините”, каза Нинова.

Тя обаче каза, че първо хората трябва да се успокоят, тъй като чисто пазарно повишеното търсене вдига цената на продуктите. В създалата се паника пък започнала да се вихри и спекулата.

Утре Нинова имала среща с производители на олио, на която ще се коментира създалата се ситуация.

„Олио има! Хората трябва да бъдат спокойни. Имаме суровина за олио, с което да гарантираме потреблението за 4,5 години”, каза вицепремиерът.