Управителят на компанията „Блубилдинг” Димитър Боев поиска право на отговор относно статията за новата водопроводна мрежа, която се изгражда до комплекса им „Нептун парк” и разкопаването на булеварда.

Както TrafficNews писа ВиК – Пловдив реши в един момент да прекара тръба под бул. „Никола Вапцаров”, която да захрани новият жилищен комплекс.  Отделно все още улицата не е възстановена от изпълнителя.

Харчи ли хиляди левове ВиК –Пловдив за частен комплекс на терен, даден от Каназирева?Бул. „Никола Вапцаров” продължава да е в окаяно състояние заради „извънредно” намерение на водното дружество

Това, което се вижда от правото на отговор  обаче показва разминаване между твърденията на фирмата и ВиК – Пловдив.

От компанията казват, че точно когато са изградили нов водопровод и отклонения – от ВиК Пловдив са се появили и са помолили да спрат „защото под булеварда минава магистрален, ръждясал, стар, метален водопровод с много загуби на вода, които искат да подменят.”

В разговор с репортер на TrafficNews говорителят на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов заяви, че този водопровод е изкаран извън експлоатация преди години и сега те искат да го сменят, за да може да захранва обекта и близките кооперация. С други думи – не става въпрос за „подмяна”, а изграждане на нов водопровод, както медията ни писа.

В правото на отговор от „Блубилдинг” писаха относно и обезщетението, което ще дадат на Община Пловдив и агенция „Социално подпомагане”.  Двете структури щели да получат 2109 квадратни метра с общите части, чиято „елементарна сметка” показвала, че това са 3,5 млн. лева. Това означава, че детските ясли и офисите излизат по 830 евро на квадратен метър.

Само за сравнение Община Пловдив изгражда за сравнително по-ниски цени своите детски градини и ясли, които не са партерни помещения към жилищни комплекси, а с огромни дворове, басейни и физкултурни салони.

Последният договор на Община Пловдив за градина от 8 групи с ЖР „Тракия”  за 2,6 млн. лева за РЗП от 2552 квадратни метра и озеленяване и вертикална планировка от близо 2 дка отделно, или около 500 евро на квадратен метър.  Подобна е стойността и на други детски градини, които се строят сега.

Как се изкарват 14 млн. лева срещу 6 партерни помещения на държавен терен в Кючука?Вече се налива бетон върху имота от 3,2 дка на бул. „Никола Вапцаров”. А може там да е парк!

Ето и целия отговор на фирмата строител:

Относно ВиК и асфалтирането

Започваме отзад напред. След като изцяло и единствено за собствена сметка и собствения усилия, в период от няколко седмици изградихме над 60 метра водопровод  - права и обратна вода, ВиК Пловдив се появи два дни, след като бяхме завършили асфалтирането от първо пласт, помолиха да спрем, защото под булеварда минава магистрален, ръждясал, стар, метален водопровод с много загуби на вода, които искат да подменят. Самият водопровод изграден от нас е малък и ще бъде като отклонение от магистралния, но няма да бъде използван само от Нептун Парк, а ще е за всички новоприсъединени обекти към него. Да не говорим, че освен, че е изпълнен изцяло от нас и с наши средства сме използвали и най-модерните и добри тръби, закупени от нас. В това число влиза и тежката техника, която ползвахме, за да вървят дейностите - багери, кранове, трамбовъчна машина и доста други. След всичкото това усилие, и след като ВиК Пловдив приключат с смяната на магистралния водопровод, ние пак ще възстановим изцяло асфалта в двете ленти, изцяло за наша сметка и с наши усилия.
 
Относно цитираната от вас информация, че въпросната тръба ще захрани първо нашата сграда е абсолютно вярно, защото ние изградихме за наша сметка абсолютно всичко, ние проектирахме даже този водопровод и го съгласувахме с ВиК Пловдив. В съответния периметър няма друга сграда, която се нуждае от водоснабдяване и канализация, затова ние сме първата. Естествено, чисто новите тръби ще осигурят дългогодишно отлично качество на водата в новия комплекс.
 
Позволяваме си коментар и за по-стара статия относно това как сме “възстановили” бул. “Никола Вапцаров” - истината е съвсем друга. Технологично не е правилно веднага да асфалтираме след такова мащабно изработване на водопровод и канал, и то на доста голяма дълбочина. Винаги е правилно да се постави временна настилка, за да не се получи слягане на асфалта, веднага след асфалтирането му и да стане на вълни. Естествено, на всеки 20 сантиметра сме валирали и основата. 
 
Относно цитираните данни за РЗП и обезщетение.

Абсолютно дословно цитирате условията по обезщетението, но реално нещата стоят така, че Община Пловдив ще получи точно 2109 квадратни метра с общите части, а не цитираните постоянно от вас около 1600. С оглед на качеството на проекта, локация и добавена стойност, която ще има, цената на кварта. Елементарната сметка показва, че това са около 3 500 000 лв. като стойност в имоти. Ако Държавата беше продала имота, щеше да получи значително по-малка сума.
 
Имаме фактури за всеки един елемент, който сме вложили като труд, материал и асфалт. Ако това наистина е важно за обществото, можем да го предоставим.