„Това е най-доброто за Пловдив! С този договор вместо пазарната цена на имота от 1,4 млн. лева, Областна управа ще вземе обекти на стойност 3 млн. лева!”, това заяви Дани Каназирева при подписването на договора за правото на строеж на имота от 3,2 дка в район „Южен”.

Той се намира на бул. „Никола Вапцаров”, като вече фирмата, спечелила търга, е направила изкоп и налива бетон върху него. Компанията, която е с 20 лева капитал, няколко пъти сменя името си, като вече носи названието „Блубилдинг”. В синьо е оцветен и новият комплекс, а той носи екзотичното име „Нептун парк”, а от създателите си  е промотиран, като „най-добрия жилищен комплекс в район „Южен””. 

Издадоха разрешение за застрояването на държавния терен в Кючука, фирмата смени името си за втори пътВдигат 5-етажен жилищен комплекс и детски ясли на парцела на бул. „Никола Вапцаров”

На 3,1 млн. лева е оценено това, което ще получи Областна управа. В това число детски ясли  на площ 1200 кв.м , която ще е от минимум от три групи за 75 деца и офиси от минимум 400 км.м за агенция „Социално подпомагане”.  Двата обекта след това ще бъдат дарени на държавата и Община Пловдив.   Срещу това компанията ще вдигне 5-етажен жилищен комплекс с общо РЗП от 8099 кв.м, които ще може да продаде.

В случая от проекта на „Нептун парк” се вижда, че ще има 4 групи ясли, както и няколко офисни помещения. Ситуацията на детските ясли обаче е меко казано смущаваща. Тя ще се намира във вътрешния двор на т.нар. най-добър комплекс. Самите хора в него ще бъдат лишени от дворно  пространство, но по-притеснителното е, че децата ще си играят под прозорците на хората. В сайта на инвеститора външната част на яслите са записани като „вътрешен двор”, но той няма право да бъде ползван от обитателите на комплекса.

От другата страна ще има супермаркет, а освен това дворът ще е  с лице към голям булевард и паркоместа.

Подблоковите градини често са били заклеймявани, като неподходящи, като дори бяха забранени със закон и имаше срок за тяхното затваряне. Заради кризата с местата забавачките в София през последните години, от МРРБ отново отвориха вратичка за тях.

На практика Община Пловдив ще получи между 6 и 8 партерни помещения с общо РЗП не-голямо от 1600 кв.м плюс двора, който всъщност е задължителното озеленяване, както е по градоустройствени показатели.  Самото обзавеждане на бъдещите детски ясли ще бъде изградена от Община Пловдив със собствени средства.  

Какво ще спечели инвеститорът?

Според сайта на инвеститора цената, на която се продават апартаментите варира от 840 евро на квадратен метър до 950 евро/кв.м. При 8000 кв.м РЗП грубият оборот от продажбата на апартаменти  сумата минава 14 млн. лева.

„В дългогодишния си опит като архитект и строител на средни и големи обекти, имаме проекти реализирани с различна емоция, но Нептун Парк определено носи най-голямо вълнение, защото имахме възможност да развием фантазиите си максимално”, пише в сайта си Димитър Боев, който е управител на фирмата „Блубилдинг”. Повече от ясно е, че вълнението на всеки един инвеститор би било голямо, ако има пред себе си същите условия, тъй като безспорно това е една от най-изгодните сделки под тепетата от години.

А всъщност там можеше да има парк. Да не забравяме , че район "Южен" е сред местата в Пловдив с най- малко зелени площи и най- голямо застрояване. Но тогава никой нямаше да изкара 14 милиона лева. 

Зико и Каназирева подписаха за новите детски ясли на държавния терен в КючукаКъм момента няма жалби от живеещите в района заради бъдещото строителство