Фирма, организираща събития под тепетата, отнесе акт в размер на 3 хиляди лева. Санкцията е била наложена от НАП, а причината – липса на касов апарат.

Проверката на данъчните е станала по време на фестивала „Street Food & Art Festival” на Гребната база. Служители на приходната агенция се впуснали по мобилните обекти, следейки за нарушения. Такова било констатирано на една от караваните, от която се продавала бира.

Агент под прикритие закупила наливна бира, за която заплатила чрез дебитна карта сумата от 3 лева. За плащането бил издаден документ от ПОС терминал, но не и касов бон. След това проверяващите се легитимирали и установили, че всъщност изобщо няма въведено в експлоатация фискално устройство на мястото на продажбата.

На управата е бил съставен протокол и официално са им връчили покана да се явят в сградата на НАП. Мениджърите обаче не се появили в уречения ден и час. Въпреки това е било съставено наказателно постановление.

В крайна сметка след повече от половин година, управата на „Културно-масова дейност“ се сдоби с постановлението. Те веднага са оспорили санкцията в Районен съд. В молбата си до магистратите, в която настояват за отмяна на акта, са посочили, че се касае за маловажен случай, както и че имат ПОС терминал и легитимна банкова сметка.

Въпреки обясненията, дадени в съдебно заседание, магистратите отказаха да отменят санкцията. Причина за това е, че без значение дали една покупка се заплаща с банкова карта или с налични пари, то всеки един търговец трябва да издава касов бон. Освен това според Закона за данък добавена стойност, всяко едно юридическо лице трябва да има въведен в експлоатация фискален апарат.

„Във всеки супермаркет има възможност и за плащане чрез ПОС терминал, но това не значи, че не следва да се издаде и касов бон. За последното пък е нужно да има въведено в експлоатация фискално устройство за обекта. На следващо място фискалното устройство е нужно за всяко работно място, където се осъществява продажба. В този смисъл след като на няколко места се продава бира /или други артикули/ и се извършват плащания / без значение с каква карта/, то за всяка такава точка е нужно отделно фискално устройство според Наредба Н-18/2006г. на МФ. В процесния казус плащането чрез ПОС терминал не освобождава жалбоподателя от необходимостта да има въведен в експлоатация касов апарат, защото не попада сред кръга лица, които са освободени от Наредбата от задължението да имат такъв”, се казва в наредбата в закона.

Именно нея магистратите са цитирали по време на решението си.