Министерство на културата най-сетне обяви обществената поръчка за основния ремонт и реконструкция на Концертна зала като като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции.  

В обхвата на процедурата е включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, включително прилежащите трактове, изграждане на нова оркестрина, както и три броя подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления.

Основните видове строително-монтажни работи, които са предвидени за изпълнение, са по части архитектура, конструкции, сценична механизация, сценично осветление, специализирани ел. системи, електроакустика, ОВК, ВиК, пожароизвестяване, електрическа, паркоустройство, пожарна безопасност.

Обществената поръчка е на стойност 10 090 679,70 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти е 26 октомври.

Припомняме, че сагата с Концертна зала продължава дълги седем години, в които едно от знаковите пространства за събития бе оставено в ръцете на пълната разруха. През 2016 г. арх. Савов изготви техническото задание за залата. През 2019 г. бе избран изпълнителят, който да изготви техническия проект  - архитектурното студио на бившия зам.-министър на културата от последното редовно правителство арх. Бойко Кадинов. Проектът му бе съгласуван през 2020 г., но след това казусът потъна в прах и се отупваше от него само покрай поредните избори.

В последната близо година топката се прехвърляше между министъра на културата Атанас Атанасов и ръководството на Операта кой точно да задвижи процедурата. На едно от последните си посещения в Пловдив Атанасов обяви, че ще бъде създадена специална експертна група, която да подпомогне Държавна опера-Пловдив и тя ще поеме отговорността да движи обществената поръчка. В крайна сметка разумът надделя и залата, която е държавна собственост, ще бъде ремонтирана под контрола на експертите от Министерство на културата.