Жителите на пловдивското село Брестовица излязоха на поредния си протест срещу лошото качество на водата. Те са недоволни , че близо година заплащат за услугата по обичайните тарифи, при условие , че съдържанието на манган във водата остава високо и тя може да се ползва само за санитарно-битови нужди. 

Много от присъстващите над 300 души на протестния митинг в селото носеха бутилки и буркани с кафеникава вода , за да демонстрират какво тече от чешмите им.  

Хората в Брестовица са кагегорични , че до замърсяването на водоизточниците се е стигнало , заради нарушения при изграждането на водното огледало към близката мини ВЕЦ и настояват виновните да бъдат установени и наказани. 

Областният управител Дани Каназирева , която присъства на протестния митинг подчерта , че се очаква в края на месеца експертното становище на назначената специалната комисия , която трябва да предложи решение на проблема, предаде БНР.

"В момента ВиК прави всичко възможно водата да се пречиства редовно като са поставени филтри, но това е временно решение. Със сигурност трябва да се мисли за нови водоеми , за нова довеждаща и вътрешна мрежа, а средства ще бъдат осигурени от държавата и холдинга",  увери главният инженер на пловдивското дружество Антон Гълъбов.