Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев проведе работна среща с кметовете на Йоаким Груево Наум Нихтянов, на Куртово Конаре Иван Пиринов, на Ново село Иван Стойчев и на Триводици Симеон Димитров, за да обсъдят заедно превантивните мерки, които ще бъдат предприети срещу евентуални наводнения предвид обстановката в други общини. В срещата участва и Гергана Динева, експерт „Гражданска защита” към Община Стамболийски.

В момента ситуацията на територията на цялата община е спокойна и под контрол. Около тази позиция се обединиха петимата кметове, след като предварително всеки от тях е бил на място при водоемите, за да се увери какво е състоянието им.

Лично бях при моста на река Марица в Стамболийски, нивото на реката е нормално, каза кметът на общината Георги Мараджиев. Кметът на Йоаким Груево Наум Нихтянов също е бил на място при река Въча, както е направил обиколка и на язовирите „Кричим“ и „Въча“. По думите му нивото на водоемите не се е покачило и няма повод за притеснения. Кметовете на Куртово Конаре Иван Пиринов и на Ново село Иван Стойчев също ежедневно са на място при реките, които минават през техните населени места. В Ново село кметът следи и нивото на канала, където в момента също всичко е под контрол. В Триводици габионите, които бяха изградени преди няколко години, спират река Марица, но проблем има от другата страна на моста при дигата, която е на границата между Пловдивска и Пазарджишка област, каза кметът на Триводици Симеон Димитров. Тук дигата е разрушена и реката подкопава брега. Необходимо е да се уточни собствеността към коя област е и да се вземат мерки, каза и кметът Мараджиев.

Градоначалникът съобщи, че във всички населени места ще бъдат определени служители, които периодично ще обикалят реките и ще следят за евентуална опасност от наводнения. Кметовете няма да излизат в отпуск, докато обстановката в цялата страна не се нормализира и всеки кмет ще има готовност при нужда да осигури техника за почистване на наносите в речните корита, като ще се ползва ресурсът на ОП БКС. От своя страна Гергана Динева съобщи, че няма постъпили сигнали от граждани, пострадали от усложнената зимна обстановка.

През следващата година приоритет ще е проектирането и изграждането на канализация там, където все още нямаме, каза кметът Георги Мараджиев. Той припомни, че проектът за Куртово Конаре е вече готов и е внесен в Министерството на земеделието, откъдето се чака одобрение. Предстои проектиране на канализацията за Ново село и за Триводици, като ще се разчита на средства от Плана за възстановяване и развитие, защото Общината няма този финансов ресурс. В Йоаким Груево има канализация, но там остава проблемът с неасфалтираните улици. За тях също има готов проект и се търси финансиране, защото и това е голямо перо, което е непосилно за общинския бюджет.