Красива заря в небето над Пловдив се превърна в кулминация на тържествата тази вечер. Фойерверките над града се виждаха от всички по-високи точки.

Въпреки наложените противоепидемични мерки и тази година стотици пловдивчани дойдоха на площад „Централен”, за да отбележат Националния празник на България. Малки и големи изгледаха с притаен дъх марша на Пловдивския гарнизон.

Тържествената заря-проверка по случай 143-тата годишнина от Освобождението на България от османско иго уважиха кметът Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметовете на Община Пловдив Тодор Чонов и Йордан Ставрев, епископ Арсений, зам.-областният управител Петър Петров, общински съветници и народни представители. Водещ на тържествената заря-проверка бе актьорът Симеон Алексиев.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия бригаден генерал Явор Матеев отправи послание към присъстващите да не забравят корените си. Той настоя 500-те години, преди 3 март 1878 г., да се наричат турско робство. "Трябва да се назовават нещата с истинските имена. Така, както Патриарха на българската литература Иван Вазов е описал робското тегло на българския народ в "Под игото", каза в словото си ген. Матеев. 

Официалните тържества  започнаха с молебен в 11 часа в катедралния храм "Света Богородица", който беше отслужен от епископ Арсений. 12 часа беше началото на тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика, на което слово произнесе кметът Здравко Димитров. На него присъстваха десетки официални гости и хиляди пловдивчани, които положиха венци и цветя в памет на загиналите. След това в 13.30 ч. на Паметника на опълченците на Централни гробища беше отслужена панихида за загиналите български опълченци с участието на представителен взвод и военен духов оркестър.