Кметът Костадин Димитров е разписал уведомления до всички превозвачи от градския транспорт на Пловдив, с които им се дава 30 дни срок да влязат в нужните разписания. Ако това не се случи и превозвачите не изпълняват предвидените курсове поне в 90%, то договорите им ще бъдат прекратени.

„Всички искаме нормален и редовен градски транспорт. Не може пловдивчани да седят по спирките и да не знаят дали и кога ще дойде автобусът, от който имат нужда. Имаме превозвачи с 95% изпълнение, но има и такива, които са с по-малко от 50%. Това значи, че при дадена линия при 10 необходими автобуса, се изкарват едва 5”, заяви градоначалникът.

Най-зле е изпълнението при Хеброс бус, които изпълняват три линии – №29, №37 и №99, а там изпълнението на курсове е между 43% и 49% процента.

Ако след един месец изпълнението продължава в тези диапазони, два от трите договора от 2016-та и 2018-та година с превозвачите, ще бъдат прекратени от тези, които обхващат общо 21 от 29-те линии. При такава хипотеза ще се върви към временни мерки до провеждането на обществената поръчка за отдаването им.

Кметът обясни, че това се прави сега, тъй като през лятото няма толкова много пътуващи заради ваканцията и отпуските, като идеята е, че ако след 5-ти август изпълнението продължи да бъде същото, то прекратяването на договорите и намирането на превозвачите при временната мярка да не създаде проблем преди първия учебен ден.

Санкциите за липса на климатици също продължават, като наложените глоби са вече над 20 000 лева, заяви зам.-кметът по транспорт Савина Петкова.

По думите и има известни подобрения през последните дни, но въпреки това все още има върху какво да се работи с превозвачите. При проверка от ОП „ОКТ” се е оказало, че 30 автобуса въобще не са оборудвани с климатици, като от общината са им дали предписание на превозвачите или да ги оборудват с такива или да ги заменят с други.

Липсата на климатици по договор от 2018-та година също е основание за прекратяването на договорените отношения между общината и превозвачите.