Десетки камиони изпълниха бул. „Санкт Петербург” в Пловдив, като част от националния протест на превозвачите, свързан със законопроекта за Българска автомобилна камара. Засега камионите в Пловдив не се предвижда да блокират улици и няма да пречат на движението.

Над 3000 превозни средства – предимно камиони и автобуси, ще изпълнят улиците и на София, Варна, Бургас и другите големи градове. Мащабните протестни действия са отговор на проявите на малка част от превозвачите миналата седмица, които се обявиха срещу законопроекта за единна структура в бранша.

Големите превозвачи искат законопроектът да бъде върнат за гласуване в Народното събрание и той бъде приет, за да има най-после регулация в бранша.

 „Искаме да бъдем чути и да бъдат разсеяни всякакви слухове и митове за Българската автомобилна камара. Излизаме, за да покажем, че повечето сме единни“, заяви собственикът на ПИМК Илиян Филипов.

Равни права, обединение на всички превозвачи и защита на потребителите - така останалите фирми от бранша защитиха проектозакона.

"Свидетели сме на един безпрецедентен натиск върху законодателната власт. Една незначителна част от бранша под натиск се опитва да измести фокуса", коментира Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. 

 „Да се спазва Конституцията на тази страна. След като един закон е внесен от голяма група депутати е нормално той да бъде обществено обсъден и на база на аргументите да бъде приет, отхвърлен и променен – а не чрез уличен натиск и манипулативно поднасяне на информация на премиера”, каза пред камерата на Христо Христов от КРИБ, които също подкрепят създаването на камара.

Видео от протеста в София: