Известните пловдивски спортисти Иван Запрянов и Арман Хакобян влизат на първа линия в битката с COVID-19. Те са решили да станат доброволци в COVID отделенията, където да помагат на медицинските работници.  Двамата в момента събират съмшленици, като след това ще влязат в контакт с Областния кризисен щаб, за да видят къде може да са полезни.

„Скъпи приятели, от днес заедно с Арман Хакобян и Lauta Army Boxing Plovdiv започваме да организираме доброволци за подпомагане на медицинските заведения в борбата с КОВИД-19. Ние ще сме първите доброволци, които се включват в тази кампания. Една голяма част от нас се сблъскаха с вируса, някои го изкараха леко, други тежко, но има хора, които загубиха живота си, а някои от тях починаха нелепо, просто защото има липса на персонал и проблеми в болничната логистика. Надяваме се да се съберем повече млади и здрави хора, за да помогнем където можем!, написа Иван Запрянов, който бе и кандидат за кмет на район „Западен” на последните местните избори.

Той обясни пред TrafficNews, че в момента чака да види колко души ще се съберат, както и кой кога има възможност да кара смени в лечебните заведения.

„ Надявам се да се съберем повече хора, по възможност такива, които са изкарали вируса и имат антитела.  Ще помагаме чисто логистично и ще изпълняваме функциите на санитари, където видно има голям недостиг. Ясно е, че повечето хора са работещи, но кой когато има възможност може да се включи. Ще говорим с Областния щаб и ще видим къде ще сме най-полезни и как да се разпределим – на две или три смени по 5-6 часа – кой колкото може”, каза Запрянов. Той разказа, че е изкарал вируса сравнително леко, както и неговото семейство, като изследванията му показват, че има антитела.

„В момента здравната ни система е много натоварена, виждаме, че медиците изнемогват. Казват, че най-голям проблем ще е следващите 2-3 седмици, за това ще се опитаме да помогнем с каквото можем”, каза още бившият самбист.