Хасковската фирма „Аква Конструкт груп” блокира с жалба в КЗК трети важен проект на Община Пловдив в рамките на дни. След като от компанията спряха реконструкцията на ул. „Славянска” за 3 млн. лева, както и за нова детска градина в район „Южен” за близо 5 млн. лева, тя внесе жалба и срещу друг проект, финансиран от държавата. Това е ремонтът на ул. „Генерал Колев” в район в „Западен”.

Улицата е в изключително лошо състояние, въпреки че е основна в стар Смирненски. На практика от изграждането й от 70-те години, не са правени почти никакви ремонти дейности. Настилката е на паваж, а тротоарите на места липсват. В миналия мандат имаше осигурено финансиране през втората година, но заради проблеми с НКЖИ и съгласуването на проектите, парите бяха прехвърлени по други пера. 

Тази година ул. „Генерал Колев” попадна в обектите, които са финансират през държавния бюджет. Обществената поръчка е за 1,850 млн. лева без ДДС, като тя е разделена на два етапа. От средствата от държавата обаче са осигурени към днешна дата 1,250 млн. лева, като остатъкът се очаква да бъде даден догодина.

Реконструкцията ще се осъществява съвместно с ВиК – Пловдив, които ще осигурят тръбите и другите елементи, нужни за подмяната на водопроводната и канализационна мрежа. Предвижда се ново пътно легло и асфалтова настила,  тротоари, паркоместа и осветление. Заложения срок за изпълнение е 210 календарни дни, но не по-късно от октомври 2026 година.

 Припомняме, че това е поредната жалба на фирмата със собственик Атанас Атанасов срещу проект на Община Пловдив.

Това, което прави впечатление, че фирмата участва масово на обществени поръчки в цялата страна. Успехът й на тях обаче не е особено голям. От 106 процедури, в които е участвала, тя е спечелила едва 9 поръчки. Три от тях са за общо 1 млн. лева за строителство с възложител НЕК, а другите са между 30 000 и 133 000 лева от общините . В Пловдив те са две – за ремонта на зала „Метеор” на Природонаучния музей и на една от сградите на социалните услуги.

Хасковска фирма блокира нови два проекта на Пловдив за 8 млн. лева„Аква Конструкт груп” е участвала в над 100 обществени поръчки – спечелила е едва 9