Oще два важни проекта на Пловдив са блокирани от жалби в Комисията за защита на конкуренцията.  Те са пуснати от  добре познатата на Община Пловдив компания -  „Аква Конструкт груп” ООД, която е регистрирана в Хасково с управител Атанас Атанасов.

В рамките на дни той е пуснал жалба срещу реконструкцията на ул. „Славянска” за 3 млн. лева, както и за нова детска градина в район „Южен” за близо 5 млн. лева. И двете жалби са по условията на поръчките.

Офертите за реконструкцията на ул. „Славянска”, която е с държавно финансиране, трябваше да се отворят на 12 септември. Това обаче явно няма да се случи. Проектът трябва да се реализира до края на 2025 година, инак  Община Пловдив ще трябва да върне средствата.

Обновяват още две големи улици в Пловдив

Другата поръчка е за 4,8 млн. лева за нова  детска градина в район „Южен”, където проблемът с приема е особено голям. Тя трябва да бъде за 6 групи, като ще бъде изградена на ул. „Константин Геров“ № 47. В случая хасковския бизнесмен е подал жалбата  си ден преди отварянето на офертите – на 3 септември. На следващия комисията от Община Пловдив е отворила заявленията на фирмите, но „Аква Конструкт груп” ООД не фигурира сред тях.

За последната година компанията е подала 12 жалби в КЗК, като част от тях са за проекти на Община Пловдив.

Това, което прави впечатление, че фирмата участва масово на обществени поръчки в цялата страна. Успехът й на тях обаче не е особено голям. От 106 процедури, в които е участвала, тя е спечелила едва 9 поръчки. Три от тях са за общо 1 млн. лева за строителство с възложител НЕК, а другите са между 30 000 и 133 000 лева от общините . В Пловдив те са две – за ремонта на зала „Метеор” на Природонаучния музей и на една от сградите на социалните услуги.

Преди две години фирмата в консорциум с „Одесосстрой” спечели изграждането на новата сграда на ОУ „Княз Александър I” след решение на ВАС.  Обединението обаче се отказа и така част от средствата по проекта на МОН бяха загубени. Другата част бяха прерхвърлени към ОУ "Яне Сандански". В крайна сметка Община Пловдив спечели нов проект за сградата на ОУ „Княз Александър I”, без който нямаше да се случи.