Пловдив е на второ място по новоизградени големи апартаменти и къщи в страната. През първото тримесечие на 2022 година от въведените в експлоатация 316 жилища, цели 71 имота са с 5 стаи или повече. През предходните 3 месеца (последните на 2021 г.) първото място беше заето от Пловдив, но сега областта изостава пред София, която има завършени 114 жилища големи къщи и апартаменти. Новите едностайните жилища в Пловдив през през първото тримесечие на 2022 са едва 4, а основният дял се държи от двустайни и тристайни жилища - съответно 96 и 99. Четиристайните имоти са 46. 

Варна е на трето място по големи имоти с 52 нови жилища с 5 и повече стаи, въведени в експлоатация. Четвъртата позиция е за София-област с 40 нови големи жилища, а в топ 5 влиза и област Бургас, където завършените големи домове са 32. 

Интересът към подобен тип големи къщи и апартаменти нараства. Това доказва и видът строителство на новозавършените жилищни сгради. В Пловдив и областта най-много са новите сгради със стомано-бетонна конструкция - 98, тухлените, които са основно къщи са 46 сгради, докато панелни и друг вид строителство има само 3. Областта е абсолютен шампион по новопостроени тухлени сгради заради огромният наплив за строителство на къщи в Родопската яка. 

В цялата страна през тримесечието завършените двустайни жилища са 1473, като те отстъпват по брой на тристайните – 1548. Двустайните жилища са над 34% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните имат дял от 36%. Броят на четиристайните къщи и апартаменти пък е 596, като изпреварват този едностайните, който е 193. 

По всичко личи, че инвеститорите в имоти се насочват към по-малки апартаменти, докато когато покупката е с цел обитаване, се избират големи и просторни жилища. 

За последното тримесечие общият брой на въведените в експлоатация жилищни сгради е 1206, а жилищата в тях са 4299. Това е с 254 повече, или 26,7% ръст на годишна база и показва увеличената строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища. 

Според данни на НСИ в Пловдив през първото тримесечие на 2022 година новите жилища са поскъпнали с 4,5%, а съществуващите с 2,4% или средно поскъпване от 3,3% за жилищата. На годишна база, към края на март тази година, имотите в Пловдив са поскъпнали с 11,5% средно, като оскъпяването при новите жилища е 9,7%, а при старите 12,7%. 

Статистиката показва, че броят на продажбите в Пловдив през първото тримесечие на новата година намалява с 6%, при новите жилища реализираните сделки са 23% по-малко, а при старите имоти има повишаване на броя на сделките с 10%. Стойността на покупко-продажбите на жилища обаче поскъпват с 6%, при съществуващите жилища повишаването на стойността по сделките е 35%, а при новите жилища има намаляване на парите по сделките с 18%.