Пловдивчани отново пропищяха от гигантски буболечки плъзнали из града. Освен, че са доста страшни на вид и с внушителни размери, насекомите се превръщат и в истинска напаст в града под тепетата с настъпването на есента. Влажното време и понижаването на температурите се превръщат в рай за буболечките с внушителен размер.

Lepthocerus patruelis, или т.н Нилска водоплавка, е гигант от семейство Белостоматиди - водни обитатели, достигащи 8-12 см дължина. Негова отличителна черта са щипките, разположени в предната част на тялото. 

Насекомите са известни и с може би най-болезнените ухапвания на хора, които не нанасят медицински поражения, но причиняват страдание, вероятно заради инжектираната в раната течност.

При ухапване специалистите съветват да се бие ваксина против тетанус.

Насекомите се смятат за обичаен обитател на островните държави, като Кипър и Малта, но все по-често може да се срещнат и у нас. Преминаването на река Марица през града благоприятства за разпространението на страшните буболечки. Внушителните насекоми се забелязват и по терасите, входовете, а дори и в апартаментите на мнозина.

През последните няколко години в Южна България се откриват все повече екземпляри от Lethocerus patruelis, което е свидетелство, че насекомото се премества в нови територии на север, вероятно заради промените в климата и глобалното затопляне.