Въпреки убедителната победа на ГЕРБ в Пловдив – град с 31 779 гласа, или 6000 гласа повече, те вероятно ще изпратят трима депутати – един по-малко от сега. Причината е рекордният брой партии, които ще влязат в Народното събрание.

Според метода на най-големия остатък познат още като  Хеър – Ниймайер, ГЕРБ получават три пълни мандата. При разпределянето на непълните мандати обаче 5 формации имат по-голям остатък и получат депутат от общо 12-те в 16 МИР.

Шансът ГЕРБ да вземат четвърти мандат е „Величие“ в последния момент да паднат под 4%, каквато възможност не е особено голяма.

Втора политическа сила в Пловдив е ПП – ДБ с 20 019 гласа  , които печелят два пълни мандата. Трети са „Възраждане“ отново с два мандата, като единият е разпределен от големия им остатък. Гласовете за формацията на Костадинов са 16 847.

Един пълен мандат в Пловдив взема „Има такъв народ“ с 9 625 гласа. Останалите са под прага за мандат, но заради остатъка получат депутатски места това са БСП, МЕЧ, „Величие“ и „ДПС – Ново начало“.  Другата сигурна партия – „Алианс за права и свободи“ има само 1 441 гласа в Пловдив, и няма мандат. При разпределянето на гласовете от чужбина обаче това може да се промени.

В Пловдив област, където се излъчват 11 народни представители, ГЕРБ също ще имат три мандата като два са пълни, а един заради по-големия им остатък.  „Възраждане, която е втора в Областта получава два мандата.

Останалите формации – БСП,  ПП – ДБ, „Алианс за права и свободи“, ИТН, МЕЧ и ДПС – Ново начало имат по 1 депутат.  „Величие“ при разпределянето на гласовете, ако мине бариерата на национално ниво,  няма да получи мандат.

Гласовете от чужбина и тук могат да разместят все пак мандатите.

Окончателни резултати в Пловдив-област! ГЕРБ с убедителна победа, „Възраждане” втори

Финални резултати в Пловдив: ГЕРБ-СДС печелят с 29,7%Втори в града под тепетата се нареждат ПП-ДБ