Дългоочакваната нова техника на ОП „Чистота” и ОП „Градини и паркове” трябваше да даде „нова мода” в градското почистване. Общинският съвет в Пловдив даде зелена светлина за теглене на 40-милионния заем, като 10 милиона от тях трябваше да бъдат за„подобряване на атмосферния въздух чрез закупуване на нова техника на общинските предприятия”.

Новата техника на ОП „Чистота” обаче не е съвсем екологична, тъкмо обратното – 12 от 15-те машини ще бъдат задължително с дизелови двигатели. Това е записано в условията на обществената поръчка, която е пуснал зам.-кметът Анести Тимчев.  Преди година той заяви, че се очаква да се закупят машини и коли, които са на ток или метан, както и да се сложат зарядни станции в базата на ОП-тата. Вместо това, градските власти ще инвестират 3 млн. лева в техника на гориво, от което бяга цяла Европа.

Поръчката е за 2,6 млн. лева без  ДДС, като е разделена на четири позиции.  Първата е за „Доставка, пуск и обучение на мотометачни машини“, като сумата за нея е 1 392 000 лева без ДДС. За тази сума бъдещият победител трябва да достави 3 мотометачни автомобила  с обем 7м3, окомплектован със системи за метене, миене и дезинфекция, както и 3 мултифункционална машина за метене на открито до 3,5 тона със система за почистване на кошчетата.  За големите машини задължително е да бъдат с дизелов двигател екокатегория Евро 6, като не трябва да са произведени по-рано от 01.01.2022 година.  Мултифункционалните машинки имат по-голям избор за двигател – той трябва да бъде с вътрешно горене: дизел или бензин, също чисто нови.

По останалите три позиции също техниката трябва да е нова, като тя трябва да е задължително дизелова с екокатегория Евро 6.

Така по втората позиция  - „Доставка, пуск и обучение на сметосъбиращи автомобили“ за 470 000 лева без ДДС трябва да се доставят три сметосъбиращи автомобила – два по 16 куб. м и един 9 куб. м.

Третата е за 530 000 лева и за два броя контейнеровоз за транспортиране на контейнери за строителни отпадъци, както  и един мултифункционален самосвал, оборудван с песъкар, гребло, водоноска, пръскалки отпред под високо налягане. Последната е за 220 000 лева, като в него са включени два високопроходими джип  4 х 4 и един бордови самосвал.

Поръчката е пусната преди да се заседава т.нар. обществен съвет, който бе направен, за да контролира храча. Той ще бъде събран на 3 май, когато пак при свършен факт ще се коментират параметрите на поръчката, които са видни и към този момент през профила на купувача.

Оферти ще се приемат до 19 май, а изпълнители ще се избират по критерии 60% качество, 20% срок на доставка и 20% гаранционен срок.

Заемът  за финансиране на техниката на общинското предприятие пък е по проект на „Фонда за устойчиви градове”. Тази му част пък няма нищо „екологично” или свързано с атмосферния въздух, както постоянно тръбеше Община Пловдив.

Точното му наименование е: „Повишаване на организационната, техническа и административна осигуреност за подобряване качеството на градски зелени площи и откритите обществени пространства в град Пловдив”.

Освен трите милиона лева за техника на ОП „Чистота”, толкова ще има и за ОП „Градини и паркове”, а другите средства са за асфалтиране и ремонтиране на базата на общинските предприятия.

Все още по другите две позиции няма обявени поръчки, като е възможно все пак градските власти да решат, че за поддръжката на парковете е по-добре екологична техника.

Пускат поръчката за техника и ремонти за 10 млн. лв. на „Чистота" и „Градини и паркове"Обявяват до няколко дни обществената поръчка, от следващата година започва усвояването на проекта