Фонд за устойчиво развитие на градовете ще оценява представените машини и съоръжения, които Общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“ смятат да закупят с 10-милионния заем. Сумата бе част от големия заем на Общината на обща стойност от 40 милиона лева. Това бе обявено от заместник-кмета по екология инж. Анести Тимчев по време на акция по озеленяване в пловдивска болница. 

Припомняме, че проектът се състои от три направления - подобряване базата на двете общински предприятия, която се намира на ул. „Даме Груев“, както и закупуване на специализирана техника. За да се осъществи това обаче, предприятията още лятото обявиха, че ще трябва да изтеглят заем от 10 млн. лева.

Ще бъде ли по-чист Пловдив с 10 млн. лева за „Чистота” и „Градини и паркове? Ето състоянието на техникатаСтарите коли не само не могат да обслужват чистотата на града, но и може да бъдат спрени от движение

Около 2 800 000 лв. отиват за „Чистота“ и 3 200 000 лв. за „Градини и паркове“. Около 2 млн. лв. са отделени за СМР за подобряване базата на двете предприятия, както и строителен надзор“, заяви инж. Анести Тимчев.

В „Чистота“ парите ще се фокусират в няколко направления – за транспортни средства и машини за елиминиране на ръчния труд. Транспортните средства и машини, които ще отидат в ОП „Градини и паркове“, са свързани с косене, надробяване и събиране на отпадъците. Предстои в рамките на около 1-15 дни да бъдат обявени обществените поръчки, за да влезем в темповете на този проект“, допълни зам.-кметът по екология.

От следващата година започва усвояването на проекта. В началото на годината трябва да бъде получена първата сума.

За нас този проект е особено важен и независимо от всички ние продължаваме да прецизираме целия списък с машини, съоръжения и функции. Всяко действие по проекта ще бъде видимо и контролирано от всички гледни точки. Когато този проект започне да се реализира, искаме да вдигнем нивото на общинските предприятия и да се насочим към следващ такъв проект. За него най-напред ще искаме безвъзмездни средства, но ако това не се случи, ще искаме малко участие от общината“, коментира още инж. Тимчев.

Харчът на 40-милионния заем в Пловдив: Поръчките готови, контролът – на хартия4 месеца след създаването на Обществения съвет, той не е провел нито едно заседание

Зам.-кметът по екология напомни, че следващата седмица ще бъде свикан Обществения съвет, с който ще бъде обсъдено как точно членовете му могат да участват в надзора на проекта на общинските предприятия. Тимчев напомни, че са стартирани обществените поръчки за доставка на пелети и климатици, с които се цели подмяна на уредите за твърдо гориво.

Припомняме, че ОП „Градини и паркове“ обмисля да реализира друга голяма обществена поръчка за доставка на техника и превозни средства втора ръка.  TrafficNews пусна материал, в който сравни цените на техниката, предложена от двете софийски фирми, спечелили поръчката за близо милион лева, и тези на свободния пазар. Цените се различават с 30 до 50% , в полза на фирмата, собственост на известна миска и организатор на конкурси за красота.   Още по темата, вижте тук:

„Градини и паркове” смятат да подпишат скандалния договор с миска за скъпа техника! Всичко било изрядноTrafficNews ще сигнализира прокуратурата и АДФИ, ако двата договора бъдат сключени

Миска доставя втора ръка бусове на „Градини и паркове” в Пловдив за 60 бона бройкатаОбщинското предприятие купува драстично по-скъпа техника от свободния пазар през две софийски фирми