Спасители от Сектор "Специализирани оперативни дейности"-Пловдив помогнаха на туристи, попаднали в снежния капан над село Храбрино, съобщиха от пожарната в Пловдив. Спасителната акцията на 25-ма туристи е приключила успешно, като са били отседнали в хижа „Академик“ през изминалите два почивни дни. 

Семействата от Панагюрище и Пловдив, посрещнали първия сняг в планината, но суровите зимни условия и недостатъчната им подготовка, им попречили да се върнат в града. Около 8.00 часа тази сутрин в пожарната служба е получен сигнал с искане за съдействие и евакуация. Към мястото, което се намира на 4 км. над село Храбрино, мигновено потегля екип от петима служители на Сектор СОД- спасителите Веселин Кашилски, Ясен Караджов, Георги Ганчев, Васил Жухов и Мартин Иванов. 
 
Придвижването им към хижата се оказва почти невъзможно- пътят е заледен и непроходим- затрупан с паднали дървета и клони. Спасителите започват разчистването му. Към тях се присъединяват и доброволци от формированието на село Марково, 
междувременно е получено и искане за оказване на медицинска помощ на двама от туристите. 
 
Директорът на пловдивската пожарна веднага организира изпращането на два транспортни буса на пожарната, както и медицински екип към най- близкото проходимо място – римският мост, който води към хижата. След близо 5 часа, акцията по спасяването на семействата приключва успешно. Медицинският екип от Спешна помощ е прегледал мъж с рана на крака, а жена е транспортирана в лечебно заведение, заради травма на крайник. За живота и на двамата няма опасност.
 
Самите туристи разказват, че бурята е била страшна. Спасителите са помогнали на туристите и са ги окуражили. Имало е непрекъсната връзка между селото и туристите в хижата.