Пловдивският Окръжен съд призна за виновен по всички обвинения служителя на "Пътна полиция" – Пловдив Матей Матов, който бе задържан при операция на "Вътрешна сигурност”. Бившият полицай ще търпи обща присъда за престъпленията от 2 години и 4 месеца условно с изпитателен срок 3 години и глоба от 1000 лева. Матов ще бъде лишен и от право да заема длъжност в МВР за срок от 3 години. Присъдата спрямо мъжа е редуцирана с една трета, предвид, че делото протече по реда на съкратеното следствие.

Припомняме, че през вчерашния ден Матей Матов  се изправи пред Темида, като призна вината си и потвърди всички обстоятелства в обвинителния акт,а по думите му, парите взети от рушвети са използвани за служебни материали, а не за лични цели.

"Съжалявам за постъпките си. Признавам фактите в обвинителния акт. Относно парите, които съм получил, първоначално имах намерение да ги върна, но постоянно се налагаше нещо служебно да се закупува. Самата сума не съм я използвал за лични цели, а за служебни помагала и го правих по собствена инициатива. Не е трябвало да постъпя така, но се случи". Това каза вчера в съдебната зала Матей Матов.

Пловдивският катаджия, вземал подкупи, твърди, че купувал с тях служебни материалиОчаква се окръжните магистрати да произнесат решението си

Бившият вече служител отговаряше пред магистратите по повдигнати четири обвинения.

Първото от тях е за това, че  през 2021 г. в Пловдив е поискал и приел подкуп в размер на 300 лева. Според прокурор Галина Андреева има данни, че Матов и преди е вземал подкупи.

Второто обвинение, с което се е сдобил Матов е за това, че в периода от края на 2021 г. до началото 2022 г. в качеството си на длъжностно лице е опитал да прикрие нарушения, а именно връщал е свалени номера на автомобили на собствениците им, преди изтичането на срока на наложеното им наказание. 

Той е обвинен и в това, че в периода януари – февруари 2022 е подбудил четири лица да потвърдят неистина, като заявят, че при извършена на проверка не са били сваляни от полицейски служители номера на лек автомобил.

На 02 февруари 2022 г. в Пловдив катаджията е фалшифицирал официални документи с цел манипулиране на доказателства, като за това Окръжна прокуратура е повдигнала и четвъртото обвинение срещу Матей Матов.

Решението на окръжните магистрати може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Защитата на обвиняемия адвокат Васил Василев каза пред медиите, че може би присъдата няма да бъде обжалвана.

Пловдивският катаджия, обвинен в корупция обжалва уволнението си, съдът отказа да го върне на работаМатей Матов е нарушил Етичния кодекс, смятат магистратите

Катаджията Матей Матов, задържан за корупционни схеми, застава пред Пловдивския съдТой трябва да отговаря пред магистратите за четири обвинения

Прокурор Галина Андреева: