Служителят на "Пътна полиция" – Пловдив Матей Матов, който бе задържан при операция на "Вътрешна сигурност" призна вината си и потвърди всички обстоятелства в обвинителния акт. По думите на вече бившия полицай, парите взети от рушвети са използвани за служебни материали, а не за лични цели.

"Съжалявам за постъпките си. Признавам фактите в обвинителния акт. Относно парите, които съм получил, първоначално имах намерение да ги върна, но постоянно се налагаше нещо служебно да се закупува. Самата сума не съм я използвал за лични цели, а за служебни помагала и го правих по собствена инициатива. Не е трябвало да постъпя така, но се случи". Това каза в съдебната зала Матей Матов.

Припомняме, че бившият вече служител трябва да отговаря пред магистратите по повдигнати четири обвинения.

Първото от тях е за това, че  през 2021 г. в Пловдив е поискал и приел подкуп в размер на 300 лева. Според прокурор Галина Андреева има данни, че Матов и преди е вземал подкупи.

Второто обвинение, с което се е сдобил Матов е за това, че в периода от края на 2021 г. до началото 2022 г. в качеството си на длъжностно лице е опитал да прикрие нарушения, а именно връщал е свалени номера на автомобили на собствениците им, преди изтичането на срока на наложеното им наказание. 

Пловдивският катаджия, обвинен в корупция обжалва уволнението си, съдът отказа да го върне на работаМатей Матов е нарушил Етичния кодекс, смятат магистратите

Той е обвинен и в това, че в периода януари – февруари 2022 е подбудил четири лица да потвърдят неистина, като заявят, че при извършена на проверка не са били сваляни от полицейски служители номера на лек автомобил.

На 02 февруари 2022 г. в Пловдив катаджията е фалшифицирал официални документи с цел манипулиране на доказателства, като за това Окръжна прокуратура е повдигнала и четвъртото обвинение срещу Матей Матов.

На днешното разпоредително заседание обвиняемият призна  вината си пред магистратите и прокуратурата и декларира, че се отказва от разглеждане на делото срещу него по общия ред. Той поиска да съкратено следствие.

Прокурор Галина Андреева поиска от съда Матов да бъде лишен от заемане на длъжност в МВР за 5 години, както и да му бъде  сформирана една обща присъда която да изтъпри за четирите обвинения.

Защитата на Матов адвокат Васил Василев поиска от съда присъда, която е под определения от закона минимум, предвид личността на подсъдимия.

Очаква се след обсъждане магистратите от Окръжен съд - Пловидв да се произнесат със своето решение. 

Очаквайте подробности!

Катаджията Матей Матов, задържан за корупционни схеми, застава пред Пловдивския съдТой трябва да отговаря пред магистратите за четири обвинения