Бременна в деветия месец жена пътува от Украйна към България.  В момента жената е на българо-румънската граница, до която е достигнала с влак.

„Жената е проявила желание да се придвижи към Пловдив. С мен се свързаха хора, които ще ѝ помогнат с придвижването от границата”, съобщи пред TrafficNews общинският съветник от Родопи Пламен Кабаков.

Екип от акушер-гинеколози ще прегледа бременната украинка веднага щом влезе на наша територия. Четири болници в Пловдив пък са в готовност да я приемат. Става въпрос за МБАЛ „Св. Мина”, УМБАЛ „Св. Георги, УСБАЛАГ „Селена“ и УМБАЛ „Пълмед”.

Пламен Кабаков добави, че тази вечер чака и първите две семейства от Украйна, които ще настани в дома си.

„Не ги познавам, просто искам да им помогна. Не проявявам никакви политически пристрастия, не заемам ничия страна в конфликта с Украйна. Правя го от чисто човешка гледна точка, защото хората бягат от войната. Моят прадядо, когато е дошъл в България от Беломорска Тракия, е бил на 12 години, с двамата си братя на 9 и 6 г. И ако не е имало кой да се погрижи за тях, едва ли са щели да се справят”, казва Кабаков.   

Той призова хората също да помогнат който с каквото може. Вече са организирани няколко пункта, в които се събират продукти и неща от първа необходимост.

Семейство от Пловдив е проявило желание да приеме четирима бежанци.

„Бежанците са християни хора. Знам, че семействата, които очаквам, са с образование, специалисти в своите области. Могат да бъдат използвани и за развитието на икономиката ни”, посочва общинският съветник.

Според него най-големият проблем за бежанците е посттравматичният стрес. Затова е много важно не само да им предложим храна и подслон, но и да ги приобщим в обществото. Тези хора да имат възможност да работят и общуват, за да се чувстват полезни.