„Подигравка!“ Само с една дума близките на убитата 13-годишна Габи на пешеходна пътека в Пловдив коментираха присъдата на виновната за това шофьорка, която получи само 2 години лишаване от свобода, при това - условно.

Припомняме, че тежкият инцидент настъпи ул. „Брезовско шосе“ в Пловдив, около 17.20 ч. на 11 юли 2023 година. Както съобщихме, детето е пресичало на пешеходна пътека заедно с майка си, като тя е втората пострадала при инцидента. 54-годишната жена – Веселина Семова, която удари с колата си момичето и майка му, е имала шофьорска книжка само от една година. Тя не е шофирала под влиянието на алкохол или наркотици. За малкия си стаж зад волана няма предишни нарушения на пътя. Само преди ден Семова получи своята присъда. Тя получи 2 години условно наказание, с 4 години изпитателен срок. Заедно с това жената е ще бъде лишена от правото да управлява МПС за 3 години.

Наш репортер се срещна с близките на загиналата Габи на лобното й място. Пешеходната пътека на Брезовско шосе отваря поредната рана в сърцата на двете баби – Иванка и Димитрия.

„Срамна присъда! Няма закони! Няма държава! Бяхме шокирани, когато разбрахме, че шофьорката е наказана само с условна присъда. Нима това заслужава това дете, което завинаги ще остане на 13 години? Все още сме в шок и все още плачем, защото решението на магистратите за нас е подигравка!“, каза Иванка Матанова - баба на Габи.

Не минава и ден, в който майката на Габи Яна да тъжи за единствената си рожба. „Габи бе на 6, когато загуби баща си. Тя беше единствената ми опора, но преди година и 2 месеца ми бе отнета и то по този жесток начин! И до ден днешен чувам как хората крещят „Детето умира! Детето умира!“ Ясно си спомням деня на катастрофата! Габи ме държеше за ръка, огледахме се и тръгнахме да пресичаме. В този момент ни връхлетя колата. Мен ме запрати на 2 метра встрани, а Габи остана на място. Чувах, че хората казват, че детето едва диша и умира. Малко по-късно в болницата разбрах, че детето ми е умряло на място. Аз имам 8 шева на главата, 2 избити зъба и политравми в областта на корема“, каза майката Диана Матанова пред репортер на TrafficNews.

Жената е категорична, че ще обжалват първоинстанционната присъда пред Апелативен съд. „Искаме затвор! Когато видя тази жена, Веселина Семова, зад решетките, тогава за мен ще има покой! Всеки ден минавам по тази пешеходна пътека и всеки ден се сещам за Габи. Стаята ѝ е празна, легълцето - също, това ни разкъсва отвътре всеки ден“, каза Димитрия Атанасова, баба на загиналото момиченце.

Във фаталния ден само няколко минути преди катастрофата Габи се е обадила на баба си, за да ѝ каже, че с майка си излизат навън. „Казах им да не излизат, че е много топло навън. Тръгнаха и повече не видях Габи. Чувах викове на хора, линейки, а след това разбрах, че детенцето ми е останало на място на пътя“, добави Иванка.

По време на съдебното заседание пред магистратите Веселина Семова изрази съжаление за случилото се и изказа съболезнования на близките, но нито един път не се обърна да ги погледне в очите. Тя заяви, че иска да е на мястото на Габи и е готова да даде живот за живот, но на нито една дума на Семова близките не вярват. „От тази жена не видяхме искрено съжаление. Тя призна вина само заради ниското наказание. От инцидента до ден днешен тя не се е свързала с нас, за да изкаже съболезнования или да каже просто едно „Извинявам се!“, каза Диана Матанова.

Семейството на Габи още в следващите дни ще депозира чрез своя адвокат протест срещу наложената на Веселина Семова присъда. Те ще настояват за ефективна присъда и то в пределния максимум, предвиден от закона.