От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022,  Европа, САЩ и  Великобритания, наложиха редица санкции на Москва и продължават да засилват натиска върху президента Владимир Путин, руските финанси и десетки олигарси. България, като част от Европейския съюз, също въведе санкции срещу руски капитали. Но предвид активната дейност на руските проксита в страната и пропагандата, която се разпространява през социалните мрежи , някои  медии и дори БНР,  част от въведените санкции се заобикалят.

За съжаление Пловдив е един от градовете, в който през последните няколко години системно влизат руски капитали под благовидния предлог, че се инвестира в спорта.  През 2021 година пловдивският футболен клуб „Ботев”  стана собственост на руснака Антон Зингаревич - син на един от най-известните руски милиардери– Борис Зингаревич, който е близък и бивш бизнес партньор с бившия президент на Руската федерация Дмитрий Медведев.  В Пловдив Зингаревич оперира с фирмата си "Лусид футбол холдинг бг”.

От придобиването на собствеността досега приливите и отливите в клуба са постоянни, като  през последните няколко месеца „канарчетата” се стабилизираха, като играят атрактивен и резултатен футбол. На база на бюджета на отбора, обаче се очакват далеч по-големи резултати. В същото време броят на легионерите става все по-голяма за сметка на местните момчета и таланти от школата. Много от трансферите на футболисти предимно от Африка изглеждат и изключително странни.

Няколко дни след началото на войната, на 28 февруари 2022 г, в търговския регистър за "Лусид футбол холдинг бг" е постъпила и информация за смяна на гражданството на Зингаревич от руско на израелско, а адресът му на пребиваване е в Дубай. По този начин фамилията заобикаля санкциите , а част от парите за „Ботев” продължават да идват по линията „богат татко” .

Подобна схема се опита да приложи и бившият собственик на „Челси” Роман Абрамович, който взе израелско гражданство, за да заобиколи санкциите срещу Русия. Той обаче бе принуден от британското правителство да продаде „Челси”, а много от активите му бяха задържани от властите.

За какво обаче се изразходват препраните руски капитали? За  издръжка на отбора? Явно не!

 Според Илиян Филипов, който освен че строи стадиона на клуба, представлява и пловдивския бизнес в подкрепа за „Ботев”,  за три години местните фирми са дали 2,5 милиона за издръжката на клуба, без да получат отчет за финансите на  отбора.

На среща с феновете Зингаревич оповести, че заемите на компанията му към клуба са за над 10 милиона лева. „Ботев” обаче е като черна дупка – финансови отчети за дейността на дружеството липсват, никой не знае как се харчат парите, които поне на хартия влизат в клуба.

Според започнати обаче, част от тези пари отиват за създаване на фракции от проруски настроени фенове, които освен да защитават собственика на клуба, в бъдеще могат да бъдат използвани в различни ситуации – при протести, за създаване на безредици и пр.

Другата руска връзка в "Ботев" е сивият кардинал" Александър Ослан - стар приятел, свързан с няколко фирми в оръжейния и транспортния сектор, както и управител на семейната компания "Ослан инвест". Той е и зет на бивш служител на Държавна сигурност с прякор Митко Генерала. 

В поредица от статии TrafficNews показа с факти и снимки, как Зингаревич си прави частна армия по модела на „Вагнер”, като освен хора с криминално минало , използва и действащи полицаи от пловдивската полиция.  В интервю за сайта, директорът ст. комисар Георги Чергов заяви, че информацията се проверява, но към този момент няма отстранени или уволнени служители. 

Двама от тарторите на фракции на бултрсите през ноември м.г.  са били привикани за разговори на Колежа, а след това с били бити и заплашвани. Причината за физическата агресия е била да не се допусне настройване на публиката на клуба срещу собственика  Антон  Зингаревич  и руското ръководство.

Мъжете, които  са били феновете, са се представяли за служители на службите за сигурност и полицията. Те дори са размахвали служебни карти. Наказателната бригада казвала, че представляват собственика на клуба, като са принуждавали лидерите на феновете да не всяват смут в агитката, а за собствениците да говорят само положителни неща.  След боя те дори били успокоявани, че в „клуба има много пари, „като за всеки ще има по нещо”.

Сред футболните фенове вече действа т.нар. „Батальон 12” – група от привърженици , чиято цел е да „служат и да пазят” собственика и неговите интереси и по възможност да овладеят голяма част от агитките. На битите тартори също е било предлагано да се включат в във въпросния „батальон”.  Негови представители вече са се срещнали с представители на фен клубове на Локомотив Пловдив и ЦСКА.

Водач  на наказателната бригада е мъж, известен като Въльо. Пред фенове  той се представя, че е от ДАНС,  в други срещи, че е  от военното контраразузнаване,  а пред някои се представя и като собственик на охранителна фирма. Въпросния Въльо се хвалел с контакти на ниво "президентство" и дори демонстративно привиквал началника на сектор СПС Красимир Антонов. Срещу него тече разследване във връзка с нападение и обири на бежанци. Това обаче не му пречи да парадира с власт и контакти и безнаказано да въвежда в Пловдив практики от 90-те години. Отскоро се движи и с майбах , което показва, че услугите , които предоставя явно са добре платени. 

Друг активен участник в наказателната бригада бил служителя на Първо РПУ Галин Колев. Той е участвал при респектирането на  тарторите, а на няколко мача е забелязан в ложата на Зингаревич, като според очевидци го придружавал заедно с екипа, който го охранява. През декември м.г. TrafficNews подаде сигнал на тел. 112 , след като на  мача с ФК "Пирин" на стадиона, че въпросния полицай охранява Зингаревич в лоби бара на стадиона. за съжаление сигналът не беше проверен на място. В последствие е образувана вътрешна проверка , като медията е предоставила и видеоматериал на полицията. 

На този етап нямаме информация дали служителите на ДАНС са забелязали тези „спящи руски клетки” и следят ли финансовите потоци, които заобикалят с финт санкциите и влизат в България? Или със закъснание ще разберат за тяхното участие в поредните безредици, целящи дестабилизация на страната, както се случи при протестите, организирани пред стадион "Васил Левски". 

За сметка на това обаче УЕФА и ФИФА следят доста по-внимателно собственика на „Ботев” и го разследва за неправомерни трансфери с непълнолетни африкански футболисти.

Под лупа са трансферите на млади нигерийци в Краснодар - Окоронкво, Ндуко и Олусегун.

Трансферът на Олусегун в Краснодар е донесъл на бизнесмена 1.2 милиона евро, според сайта Transfermarkt, а 600 хиляди евро са от сделките на Окоронкво и Ндука. Нигерийците от Русия отидоха в Дания, след това в България, а от там в Краснодар - първо под наем, а след това и с постоянни договори.

Разследването вече има резултат и се очаква да има много сериозни последствия както за собственика на Ботев, така и за самия отбор. Зингаревич може да бъде суспендиран да се занимава с футбол в продължение на 15 години. Освен това той ще бъде финансово санкциониран.

Ботев (Пловдив) може да получи забрана да осъществява трансфери в рамките на два или три прозореца.