Загубите на воден ресурс, който търпи общественото водоснабдяване на България, са неразумно големи. Само през 2022 година близо 853 милиона кубични метра вода са изтекли при транспортиране, нерегламентирано водоподаване, неточности при измерванията и други. Реалните загуби от изтичане при аварии през съответната година се оценяват на 49% от подадената вода.

На този фон обаче страната ни е далеч от „воден стрес“, при който годишните водни ресурси спадат под 1 700 кубика на жител. Тъй като през 2022г. пресните водни ресурси средно на човек в България се оценяват на 11 278 м3 (включително дунавските води и друг външен приток), а без тях - 1 962 м3. Това сочат анализ за общественото водоснабдяване и управление на ресурсите, публикувани от Националния статистически институт след изчерпателното изследване на тема „Водоснабдяване, канализация и пречистване“. Обследването е стигнало до заключение, пресните водни ресурси на България се оценяват на 74 926 млн. кубични метра към 2022 година. От тях 12 753 милиона кубика са вътрешни оттоци, а външният приток (р. Дунав) формира 83% от възобновяемите пресни ресурси на страната.

Изнесените отчети сочат още, че ВиК е с относително малък дял във водовземането на общите водни запаси на България. Най-сериозен обем от иззетите води (70%) отиват при сектор „Икономика“. Следват подадени води към сектор ВиК (14.7%) и сектор „Селско, горско и рибно стопанство“ (14.5%).

Въпреки загубите, сектор обществено водоснабдяване, който осигурява питейна вода на 99.5% от населението на страната, е успяло да достави над 857 млн. кубични метра през 2022г. Това е с с 1.4% повече спрямо 2021 година.

29% са отишли при българските домакинства, 10% при други потребители, а 4 на 100 от доставените количества са били за нефакторирани нужди. Фрапантното е, че по-голямата част от водния ресурс, отделен за обществено водоснабдяване (57%), са били загубени по различни причини. Най-често изтичане при аварии, незаконни байпасни връзки и водохващания и изпарения.

Водните режими

През 2022г. под един процент от населението в Пловдив и областта е било на воден режим поради недостиг на ресурс и засушаване. Осредненият коефициент за страната е 2.78% от населението в страната. Това се е наложило поради недостиг на вода (засушаване), който е причислен като сезонен фактор. Най-засегнати от режим на водоснабдяване са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%). За Пловдив коефициентът е 0,78%. В седем области в страната не е бил въвеждан режим на водоснабдяването, сред тях – Ямбол, Добрич, Русе, Разград, Враца, Видин и София.

За последните две десетилетия 2022 е сред годините, в които сравнително малък процент от населението е било на режим. За сметка на това в началото на века над 13 на 100 от всички жители на България са изпитвали сериозни проблеми при доставка на водата. Тенденцията сочи цикличност през период от 4-5 години, като последният пик е бил през 2019г., която бе сравнително суха година.

Следващият пик вероятно ще бъде замерен през настоящата 2024г., в която по последни данни над 200 населени места в страната са на воден режим. Сериозни проблеми има и в Пловдив област, където основно страда населението на Родопската яка.

ВиК-Пловдив: Родопската яка може да остане без вода, ако хората не се променят и държавата не се намесиЗапочнали са проверки, при които се цели пресичане на нерегламентираното водочерпене и кражбата на вода

Колко вода харчат хората на ден?

Потреблението на питейна вода от домакинствата в страната варира в относително тесни граници през последните десетилетия. Доставената вода от ВиК през 2022 г. е 251 млн. м3, или 103 литра средно на човек на ден. През последните години той варира между 100 и 102 л. на глава от населението.

Област Пловдив се намира под средното за на класацията по потребление, като изчисленията сочат, че един пловдивчанин използва по средно по 101 литра питейна вода на ден.

Регионалните данни сочат, че през въпросната година най-голямо е потреблението на вода при домакинствата от София град, където средностатистическият столичанин е използвал 125 литва за ден. Следват Благоевград (122 л/чов./ден.), Кюстендил (117 л/чов./ден.) и Бургас (111 л/чов./ ден.). Най-ниско пък е потреблението в областите Сливен (72 л/ чов./ден.), Търговище (72 л/чов./ден.) и Кърджали (79 л/чов./ден.).

Използваните пресни и непресни води от крайните потребители в страната следват равнищата на иззетите води, се посочва още в доклада на НСИ. Най-значими са водните количества са използвани в индустриалния сектор и за напояване. През 2022 г. общото количество на използваната вода е 4.7 млрд. м3, като спрямо 2021 г. се увеличава с 1.8%. С най-голям дял във водоползването са водите за охлаждащи процеси в енергетиката (80% от използваната вода), като тези води се осигуряват предимно от собствено снабдяване и след употреба обикновено се връщат обратно във водоизточника.

Използваната вода за напояване на земеделски култури пък през 2022 г. е малко над 300 млн. кубични метра.