Пловдив се справя по-добре и организирано от столицата със заразата. Болните от COVID-19 в града са по-малко в процентно съотношение на 100 хиляди души спрямо столицата, а лечебните заведения работят в синхрон от самото начало.

“Проблемите, които наблюдавам във всички други области, ги имахме през юли и август. Именно, защото виждах какво се случва, всичко при нас беше подготвено до 1 септември. Това е причината да сме относително добре подготвени сега”, заяви за TrafficNews.bg областният управител на Пловдив Дани Каназирева, която е и председател на Областния кризисен щаб.

Друга причина за по-добрата подготовка са мерките, които се прилагат първо в Пловдив - непълнолетните не могат да посещават молове без придружител, а коктейл-баровете са с ограничено работно време до 23,30 часа.

“Всяка мярка трябва да бъде допълнена според спецификата на региона. При едно онлайн обучение видях как децата се струпват в моловете. В малкоте населени места няма големи търговски центрове, но в Пловдив и в София тази мярка е задължителна. Трябва да се мисли пакет от мерки, за да има ефект”, подчерта още областният управител.

Още през месец март Дани Каназирева е  предложила да се разкрият денонощните приемни кабинети и те изпълняват функциите, които сега се вменяват на лекарите във фургоните пред болниците в София.

“При нас за първи път започна да се случва командироване на екипи от едни в други лечебни заведения. Имаме чисти от коронавирус интензивни отделения в болниците, защото тежките случаи се приемат в едно специализирано отделение, в което анестезиолози и реаниматори от различни болници дават дежурства на ротационен принцип”, коментира още Дани Каназирева.

По думите й обаче, ако ситуацията продължава да се задълбочава, няма организация, която да може да издържи.

В същото време в момента лечебните заведения в София панически се опитват да поставят фургони, в които да тестват пациентите за коронавирус, а голяма част от частните болници все още се опъват на искането на здравния министър да разкрият ковид отделения. На този фон градът под тепетата се оказа доста по-подготвен.

“Пловдивчани нямат нужда от фургони, защото нашите болници отговарят на изискванията. В Пловдив така се стекоха нещата, че не сме спирали работа за секунда. Уникални сме и защото при нас се включиха безотказно частните болници”, заяви пред TrafficNews.bg директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Танчева-Манчева.

Университетските болници Каспела и Пълмед сами са пригодили помещения за тестване на пациентите, които работя още от пролетта.

Тя изтъкна и че съществена роля е изиграл сформирания през пролетта Медицински щаб под ръководството на областния управител Дани Каназирева. 

“Всичко при нас върви плавно. Имаме пълен синхрон на екипите на РЗИ и полицията.  Съвместно връчват предписания и проверяват карантинирани. Работят и в събота и в неделя без почивен ден. Съвместно контролираме. Нашата дирекция е издала над 360 акта за неспазване на мерките, разпоредени от здравния министър. Никъде другаде няма толкова наказани лица и обекти”, каза още директорът на РЗИ-Пловдив д-р Танчева.

По думите й Областният щаб е взел навреме мерки.

“Издействахме да има лаборатория още пролетта, а после съдействахме за разкриването на още пет в града.

Пробите бяха транспортирани с коли на РЗИ-Пловдив до София”, каза още д-р Танчева.

Тя разкри, че 25 инспектори на РЗИ са се заразили с коронавирус от началото на пандемията, а някои от тях се е наложило да бъдат хоспитализирани.

Последно в Карлово инспекторът на РЗИ е дал положителен тест за COVID-19.

Изследвани са и хората в домовете за възрастни по два пъти.

“Каквото зависи от мен и моят екип, ще го направим”, казва от своя страна областният управител Дани Каназирева и председател на Областния кризисен щаб.

“В нашата област първа в страната започва да работи онлайн система за координация между Спешна помощ и болниците. Направихме демонстрации и обучения на представители на всички болници, които приемат пациенти с коронавирус. Програмата е поръчана от мен, изработена е напълно безплатно и ни е предоставена за ползване, каза още Дани Каназирева.

Платформата дава възможност във всеки един момент на денонощието да е ясно къде има свободни легла и колко са те - съответно за доказан коронавирус, за все още неустановен и такива за интензивно лечение.

“Надявам се системата да е полезна, но това зависи от своевременното и точно въвеждане на данните от страна на болниците”, поясни областният управител.

През първите дни информацията ще се дублира и на хартиен носител, а след това ще премине само на електронен път. Достъп до нея ще имат както болниците и Спешна помощ, така и Областният щаб, РЗИ и Министерството на здравеопазването.

В Пловдив ще бъде трансформирана за първи път цяла болница за лечение на болни от коронавирус. Това е общинската МБАЛ „Св. Мина“.

Нови 142 легла за болни с коронавирус са разкрити в Пловдив, а още три болници вече ще приемат пациенти с тази диагноза  – „Тримонциум“, Парк хоспитал“ и „Медлайн“. С новите легла и включването на МБАЛ „Св. Мина“ леглата стават 889.