Още от утре ще започне аварийното укрепване на пропадналия участък от пътя Кричим-Девин. Все още не е ясно колко ще струва възстановяването и за какъв срок ще бъде извършено то, тъй като предстои изготвяне на технически проект. Най-вероятно дейностите ще е за сметка на Агенция пътна инфраструктура. Това стана ясно при инспекцията на областния управител Дани Каназирева на място. 

„Тежко е положението, проблемът е сериозен. Със затварянето за тежкотоварни превозни средства всъщност обходният маршрут ще минава през Пампорово. А със затварянето на Околовръстното на Пловдив, този трафик ще се прехвърли през града ни. Затова ще настоявам за възможност за преминаване през този път. С г-н Терзийски говорихме, че от понеделник ще започнат същинските дейности, но реално започват още от утре сутринта”, заяви Каназирева, която се срещна с представители на ОПУ и фирмата изпълнител на пътя, който бе ремонтиран само преди година.

Тя обясни, че е провела разговори и с ЕВН. Днес на място има аварийна група, а утре ще бъде изключено високото напрежение, за да могат да започнат всички укрепители дейности.

Според областния управител не може да се говори за допусната грешка от страна на фирмата изпълнител при ремонта на този участък, тъй като рухналата подпорна стена е на 60 години и не е била в проекта при изпълнението на пътя.

„Няма неизпълнени неща и обектът е приет. Това че са аварирали тези подпорни стени, не се случва само тук. Това са подпорни стени на 60 години. Явно при овлажняването е довело до нейното компрометиране”, заявиха и от фирмата изпълнител.

Припомняме, че свлачището се получи вчера следобед на метри преди тунела, където рухна подпорна стена и подкопа участък от около 30 метра, а мантинелата  увисна  във въздуха. Това наложи затварянето на източното платно. Забранено е и преминаването на автомобили с над три тона и половина.