Точно един месец след публикацията на TrafficNews, за бетонирането на природата край село Орешец, мястото отново възвърна естествената си красота от преди оскверняването. Бетонът, около пейката и масичката с приказната гледка, вече е премахнат и посетителите могат отново да се любуват на природата в естествения и вид.

Оскверниха любимо място за снимки с гледка към РодопитеМястото осъмна застлано с бетон

Приказното село Орешец се намира в Родопите по път към скалното светилище Белинташ. Поради местоположението си – буквално на ръба на скалите е станало известно със спиращите дъха гледки, които се разкриват. Едно такова място е станало любимо за снимки за преминаващите покрай селото, а именно - Пейката край Орешец с панорамен изглед към връх Драганица, яз. Сушица и връх Драгойна.

На 40 км от Пловдив: Село на ръба на Родопите и „кацнал" на върха параклисНасладете се и на панорамния кът за отдих

След многобройни посегателства над мястото, в началото на миналия месец то осъмна циментирано. Множеството жалби и опити на местните обаче успяха да „възкресят” естествената красота на природата. След общ сигнал на няколко души до Община Асеновград и прокуратурата за незаконно строителство, бетонът беше премахнат.

Решението на общината е взето на база „злоупотреба със служебни средства” и „незаконно строителство”, сподели за TrafficNews Красимира Йовкова.

„Бетонът беше премахнат на  11 август под ръководството на кметския наместник на село Орешец – Георги Тянев, за което благодарим. Благодарим и на институциите, че си свършиха работата. Единствената забележка е, че бетонът беше изхвърлен надолу, към поляната под пейката с гледката, а не на предназначени за това места. Забелязахме, че има още няколко места с бетонни отпадъци – насред нищото…”, разказа още Красимира.

Естествено, ще мине известно време, докато природата отново възвърне предишния си вид и зеленината обхване мястото.

Вижте мястото преди бетона:

След бетона:

Вчера след премахването: