Алтернативен път ще позволи директна връзка на жителите на Трилистник през Скутаре с Пловдив и Рогош. За това се договориха НКЖИ, Община „Марица“ и кметовете на Трилистник и Скутаре на работна среща, организирана по искане на областния управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев. Решението идва на фона на обявената простена готовност на житеите, които негодуваха след като пътната им връзка с областния град бе прекъсната а обходния маршрут не ги удовлетворяваше. 

Жители на Трилистник готвят протест с блокиране заради затворен пътТе искат и редовен транспорт до областния град

„Необходимо е хората да бъдат чути и макар с известно закъснение да се осигури безопасна връзка за пътуване, без да е необходимо да се използва магистралата“, заяви д-р Зюмбилев и посочи, че очаква конкретни срокове от възложителите на обекта и Община Марица. „Смятам, че този алтернативен маршрут трябваше да бъде подготвен преди затварянето на прелеза, щом е било ясно, че надлезът няма да бъде готов“, коментира още областният управител.

„В момента по линията Пловдив – Бургас се изграждат общо 39 надлеза и ние имаме ясен линеен график, този при Рогош ще е готов през март 2024 г., а дотогава ще изградим този байпас“, обясни ръководителят на жп проекта „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас“ инж. Иван Бакалски. Той пое ангажимент до 15 септември да бъде изграден байпас от затворения жп прелез към успоредния на жп линията път, който води към Скутаре. По него обаче ще могат да минават единствено леки автомобили и бусове, без тежкотоварни камиони, тъй като той ще бъде на трошенокаменна основа.

От своя страна кметът на Скутаре Стоян Добрев гарантира, че ще с помощта на община „Марица“ ще бъде създадена временна организация в самото село на маршрута, през който ще се преминава. Улиците, които ще обхване ще бъдат изкърпени, а по част от тях бъде положен асфалт. Зам.-кметът на Община „Марица“ Гергана Титюкова гарантира, че ще се подпомогне процеса и ще се направи всичко необходимо, за да се гарантира нормалното придвижване. Планът е маршрутът да минава от прелеза на Трилистник по успоредната улица на жп линията, през ул. „Хр. Смирненски“, след това по ул. „Тракия“, „Хан Кубрат“, отново по „Хр. Смирненски и да се излиза на ул. „Христо Ботев“ (б. р. приложени графики).

„Наясно сме, че за реализацията на големите проекти е необходимо време и търпение от страна на хората, но жителите на селото нямат в момента алтернатива. Остават без директна връзка със Здравната служба, детската ясла и аптеката, които са в съседното село Рогош, а пътят им до тях се удължава от 2 на 16 километра, при това през опасен участък на магистрала „Тракия““, заяви кметът на Трилистник Мирчо Петров. Той обеща, че тази вечер на протеста ще обясни на хората за днешната среща и се надява това да успокои обстановката в селото.