РИОСВ-Пловдив направи спешна проверка на кариерата над Белащица, станала повод за граждански протест на местни жители по-рано днес. Десетки хора се събраха на пътя за хижа „Здравец” и блокираха движението с искане работата на кариерата да бъде преустановена и концесията на фирмата „Европейски пътища“ АД да бъде прекратена.

Бунтът им стана повод областният управител на Пловдив Ангел Стоев също да изиска спешна проверка и строг контрол върху работата на концесионера с цел спазване на всички нормативни изисквания от страна на екоинспекцията.

Протест срещу кариерата в Белащица! Хората блокираха пътя за хижа „Здравец”Един ден след парламентарните избори кариерата започна извозване на инертни материали, недоволни са местните

Екипът от експерти, посетил кариерата,  е установил, че все още не са възобновени дейностите в находището. В добивното поле не се извършва дейност и не е налична добивна техника.

Извършва се оросяване на производствената база и в рамките на находището няма емитиране на прах в атмосферата, посочиха от РИОСВ-Пловдив.

Екоинспекцията е дала предписания на оператора, които са с постоянен срок за изпълнение. При възобновяване на кариерната дейност трябва да се уведомява писмено за деня и часа на извършване на взривни дейности.  Освен това на територията на производствената база транспортните средства следва да се движат с ниска скорост, а когато я напускат - да бъдат покрити.

Припомняме, че с решение на Върховния административен съд от 10 юни 2021 г. бе отменен акт на Министъра на енергетиката за спиране концесионния договор на дружеството и предстои възобновяване на дейността му. На 12 юли от страна на оператора е започнало извозване на добит и преработен материал, който е бил съхраняван на площадката в периода след затварянето на обекта“, посочиха още от регионалната инспекция.