Нов протест бе организиран тази сутрин от жителите на Белащица и околните села. Десетки хора се събраха на пътя за хижа „Здравец” и блокираха движението. Причината за недоволството е възобновяване на работата на кариерата.  

„Един ден след парламентарните избори кариерата на „Европейски пътища" започна извозване на инертни материали. Явно всичко в нашата страна се случва само заради изборите и за получаване на някой глас повече от избирателите”, заявяват гневни протестиращите.

Припомняме, че министърът на енергетиката спря дейността на кариерата над Белащица "Европейски пътища" АД, но по-късно Върховният административен съд е отменил акта му. Междувременно от фирмата  заявиха желание за удължаване срока на концесията за добив на подземни богатства от находището в землището на село Белащица,  участък „Юг”. Това обаче бе не бе одобрено от местните жители. С официално писмо, адресирано до Министерството на енергетиката, и община „Родопи” за пореден път се обяви против продължаване срока на концесията. Общинската администрация изпрати писмото и до МРРБ, МОСВ и РИОСВ.

„Доколкото имаме информация, няма получено разрешение за извозване нито в Областна управа, нито в Общината, нито уведомление за предстоящо започване на работа на кариерите, което прави извозването на материал много съмнително”, казват хората.

Те са категорични, че няма да отстъпят и да допуснат преминаването на камионите.  „Призоваваме всеки, който има възможност, да се включи в протеста, защото ако сега допуснем започване на работа на кариерата, това означава, че след това много трудно ще успеем да ги спрем и да защитим нашите позиции”, казват протестиращите.

Ангел Стоев с апел към министри заради възможното пускане на кариерите в БелащицаОбластният управител иска министерствата да предприемат действия в защита на обществения интерес