Тотална липса на интерес на населението в Белащица към референдума за отделянето им от Община Родопи и присъединяването към Община Пловдив. Това сигнализират празните урни и критично ниската избирателна активност, които се наблюдават в селото. Общо три са секционните избирателни комисии, отворили врати рано тази сутрин.

Към 13ч. 100 души от общо 1733 имащи право на глас са се отбили и са изразили позицията си. Избирателната активност едва надхвърля 5%, при необходими минимум 40%, за да се валидира резултатът от общественото допитване.

Този нисък процент успя да предизвика разочарование у членовете на СИК. Екатерина, която е председател в една от секциите в селото, сподели огорчението си и прогнозира, че до края на изборния ден не очаква цифрата да надхвърли 15-17%, което обрича на провал гласуването.

Припомняме, че белащенци днес гласуват с „да” или не” на въпроса: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив“.

„Аз съм против присъединяването към Община Пловдив. Не разбирам каква ще бъде нашата полза. Това, което търсят хората на Белащица, е евтин транспорт, който да свързва селото с Пловдив, смятат че и почистването ще бъде по-добро, ще се прокара и прословутата канализация. Единствено от землището на Белащица ще спечели община Пловдив. Ако минем към Пловдив, ще бъдем на едно ниво данъци с тях, а с това също не съм съгласна. Община Пловдив обещаваше много неща, но те не могат да се случат, тъй като тя не е решила този проблем за себе си, камо ли да се погрижи за нас. Това са нереалистични очаквания”, коментира Атанасия Кирилова пред TrafficNews.

Има обаче и противоположни мнения: “Ние искаме да станем част от Община Пловдив, защото ще бъдем облагодетелствани откъм транспортни услуги, канализация и други. 40 години нищо не се свърши за нашето село, нека променим това”, заявиха пък семейство Янкови.

Какво мислят управляващите:

Кметът на Община Родопи Павел Михайлов неведнъж е споделял, че стъпка към отделянето на Белащица не бива да се прави. Според него селото има по-добро бъдеще в пределите на неговата община, с мотива, че всички данъци ще поскъпнат, а инвестициите ще бъдат в пъти по-малки.

Той направи и няколко опита да парира провеждането на референдум и обвини организаторите, че подписите, които се събират, за да се легитимира общественото допитване – се фалшифицират.

Павел Михайлов: Защо в тази политическа и икономическа криза искате да ощетите хората на Белащица?

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обаче има различна позиция. Пред TrafficNews той подчерта, че одобрява управлението на съседната „Родопи“, но въпреки това вижда развитие в Белащица, ако тя бъде присъединена от Пловдивска община.

„Единственият път за общи дела е когато гледаме в една посока. С нетърпение очаквам резултатите от референдума и аз съм „За“ Белащица да бъде в Община Пловдив“, заяви той.

Кметът „за” присъединяването на Белащица към Пловдив, но не иска да воюва с „Родопи”Пловдив и съседните общини трябва да се сближат и да имаме общи цели, заяви Костадин Димитров

Краят на изборния ден е в 20:00 часа, ако има хора пред секциите той може да бъде удължен до 21:00 часа. Това обаче едва ли ще се случи. Първите резултати се очакват тази вечер, малко след 21ч.

Както TrafficNews писа, ако 693-ма с право на глас гласуват днес, то референдумът ще бъде признат. От тях 50% плюс един гласа трябва да са отговори ли с „да”, за да се отдели селото от община „Родопи” или 347 души.

Ако допитването се провали най-рано след 6 месеца може да се поиска нов референдум.

Ще стане ли Белащица част от Пловдив? 347 души трябва да гласуват с „да”, но при 40% активностВтори референдум в последните 11години се провежда в Община „Родопи” за отделяне на населено място