Започна проверка дали има повреда на светофарната уредба на разклона за Марково, станала причина за зверски задръствания по Околовръстното шосе според наши читатели.. Хаосът продължава вече втори ден, а шофьорите губят търпение към ситуацията и подават редица сигнали до медията ни, до Община „Родопи“ и до тел. 112.

Втори ден хаос на Околовръстното на Пловдив! Огромни тапи заради светофар, катастрофа и аварирал камионСветофарната уредба на Марково свети по няколко секунди зелен сигнал, минават едва по 2-3 коли

„Светофарната уредба явно е повредена, защото за колите по Околовръстното зеленият сигнал е точно 5-6 секунди. Трафикът е ад!”, написа наш читател по-рано през деня, когато движението е най-интензивно.   

В други читателски сигнали се посочва, че заради краткия сигнал на светофара минават по 2-3 коли, поради което колите образуват огромни колони.  

Извършваме замервания към този момент. Екипи на работници ще бъдат там и утре сутринта, за да проверят ситуацията. Не ме разбирайте погрешно, но това, което гражданите казват е невъзможно – няма как светофарът да подава зелен сигнал само за 4-5 секунди“, заяви работник във фирмата, наета от Община Родопи да поддържа светофарните уредби.

По негови думи това може да се случи само ако някой е препрограмирал системата. От фирмата обаче отричат възможността за хакерска атака. Според тях интензивният трафик се дължи на множеството коли, които сега пътуват към града и по-краткият сигнал на марковския светофар.

„Получили сме десетки разнопосочни сигнали през изминалия месец. Ходили сме на толкова много проверки и те се оказват неверни. Възможни са опити за саботаж“, заяви още представителят на фирмата.

На клипове обаче, публикувани от шофьори в публичното пространство, личи, че продължителността на зелената светлина на светофара на Марково всъщност всеки път е различна. Тя варира между 7 и 9 секунди, което време се оказва съвсем недостатъчно за преминаването на повече от две коли.

Очаквайте подробности!