Община Асеновград и местния общински съвет извършиха проверки относно сигнал на граждански активисти за евентуален теч на лични данни. Както медията ни вече съобщи, трите жени, учредили инициативния комитет за борба срещу кариерата в Горнослав, изразиха притеснение, че някой е изнесъл конфиденциална информация за тях до инвеститора „Запрянови-03“, който иска да експлоатира находището в региона.

Припомняме, че на 12 януари трима от организаторите на протестите внасят документи за учредяване на МИК. Целта е провеждане на обществено събрание на местни жители, където да се обсъди въпроса дали населението е съгласно с осъществяването на инвестицията на „Запрянови-03“. Няколко дни по-късно в свое изявление пред пловдивска медия управителят на „Запрянови-03“ казва, че срещу реализацията на инвестиционното му предложение са застанали три жени, които дори не са от Горнослав.

По-конкретно заявява следното:

Мисля, че живеем в правова държава и законите са задължителни за всички. Аз самия живея и имам къща в Горнослав. От местни хора до сега не съм получил възражение. Обжалвания се правят само от външни хора. В момента въпросният инициативен комитет е от три жени – едната от Стара Загора, втората от Труд, третата от Пловдив и хора от неправителствени организации, които обслужват чужди интереси“.

Тези адреси съответстват на регистрациите на учредителите на МИК, но по лична карта.

Важно е да се отбележи, че Георги Запрянов, син на Вакрил и негов съдружник, бе водач на листата за общински съветници при местните избори от 2023г. през БДС "Радикали". Той обаче не стана член на групата в настоящия състав на местния парламент. Влезе третият в листата им Иван Иванов, който понастоящем изпълнява функцията на председател на Общинския съвет.

По тази линия тръгнаха и съмненията на гражданите, че служител, който е има достъп до внесените от тях документи, е предоставил кои са хората, застанали срещу идеята за кариерата. Вариантите са два - или някой от Община Асеновград, или някой от Общински съвет – Асеновград да го е сторил, смятат учредителите.

След жалба до двете институции, вътрешни проверки опровергават опасения им.

От деловодството на местния парламент заявяват в официален отговор до жалбоподателя, че „няма предоставяне на Вашите лични данни на други лица и Общински съвет-Асеновград стриктно спазва разпоредбите на Закона за защита на личните данни“.

Проверка, направена на служителите в Община Асеновград, не е констатирала нарушения. Това посочват от администрацията в отговор на наше запитване. Посочва се, че работниците, които са имали достъп до личните данни, съдържащи се в представени лични данни от учредителите на инициативния комитет, не са извършили разпространение до трети лица.

От юридическия отдел на общината уточняват съгласно регламент на Европейския парламент относно защитата на физическите лица „лични данни означава всяка информация, свързана с идентифицирано физическо лице или физическо лице, което може да бъде идентифицирано...“. Освен това обявените от Вакрил Запрянов трите населени места, станали повод за подаване на сигнала, не представлява разпространение на лични данни, казват още оттам.

Как от „Запрянови-03“ коментираха ситуацията, вижте в предходния материал на TrafficNews:

Борци срещу кариерата край Горнослав със съмнение, че някой снася личните им данни до "Запрянови-03"Община Асеновград започна проверка по сигнала им