За нормалното протичане на предстоящите празници без инциденти, от Полиция и Пожарна безопасност в Пазарджик са предприели комплекс от мерки.

Сред основните приоритети на всички служители от пътна и охранителна полиция е осигуряване на пътната безопасност. Очаква се доста интензивно движение и натоварен трафик на АМ „Тракия”, по посока от столицата към останалите части от страната, както и по главните пътища, водещи към Пловдив, Велинград, Пещера, Панагюрище. В тази връзка по тези пътни отсечки ще бъдат разположени максимален брой екипи от полиция или жандармерия. Те ще имат за задача да следят пътната обстановка, атмосферните условия и състоянието на настилките, да подпомагат движението за недопускане на автомобилни колони. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростта, шофирането след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи, шофьори с рискови маневри и агресивно шофиране.

По линия на противодействие и превенция на криминалната престъпност са планирани полицейски дейности, насочени основно към опазване на собствеността на гражданите. От полицията апелират хората, които ще напуснат домовете си за празниците, да не оставят пари и ценности. Съветват също хората да информират за отсъствието си само най-близките, а ако съседи дочуят съмнителен шум и присъствие на хора в съседното жилище при отсъствието на обитателите, незабавно да сигнализират в близкото полицейското управление или на телефон 112. Пътуващите в градски транспорт да бъдат бдителни за джебчии, а в магазини и ресторанти да не оставят вещите си без надзор. Униформени и цивилни служители ще присъстват в районите около големите хипермаркети в общинските центрове и областния град.

Текат проверки, свързани с контрола на общоопасните средства. Проверени са всички обекти, които имат право да продават пиротехнически изделия. Законът забранява продажбата на пиротехника от категория F1 на деца под 12 години, от категория F2 - на младежи под 16 години и съответно изделията от категория F3 не могат да се продават на лица под 18 години. Търговската дейност с пиротехнически издалия трябва да се извършва само в лицензирани магазини, припомнят от полицията в Пазарджик.

Във връзка с предстоящите празници инспектори от Пожарна безопасност са извършили проверки относно предприемане на допълнителни организационни и превантивни мерки за осигуряване на пожарната безопасност във всички обекти, ангажирани с предстоящите празници.

Противопожарни препоръки

Покрай предстоящите празници не трябва да се подценява риска от възникването на пожари и други инциденти. За това е необходимо спазването на някои правила за недопускане на пожари. За осигуряване на нормалното протичане на празниците и предотвратяването на инциденти, които могат да помрачат празничното Ви настроение, РДПБЗН-Пазарджик Ви предоставя следните основни мерки за безопасност:

  • Обърнете внимание на изправността и правилното ползване на отоплителните и нагревателни уреди. Същите не трябва да се оставят без надзор!
  • Обърнете внимание на използваната от Вас украса и нейното състояние. Проверете добре техническото състояние на кабелите на лампичките и щепселите, както и тяхната изправност. При външно окачване на лампички избягвайте използването на пирони или скоби, които могат да наранят окабеляването и да увеличат риска от пожар. Използваната електрическа украса не бива да се оставя включена без надзор.
  • За да запазите по-дълго вашата Коледна украса е важно местоположението на Коледната елха да бъде безопасно поставена (независимо дали елхата е естествена или изкуствена), не трябва да бъде в непосредствена близост до камини, други отоплителни или нагревателни уреди, както и до горими материали.
  • По време на празниците използването на открит огън, фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства е завишено. Необходимо е да прочетете внимателно инструкцията за ползване на изделието. Пиротехническите средства са пожароопасни и не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в съседни тераси, дворове, сгради и др. както и до нараняване на хора. Да не се използват на закрито и да не се насочва срещу хора, и горими материали!
  • Складираните горими вещи и материали, както и леснозапалими течности на тераси, крият опасност за възникване на пожари, вследствие от попадане на фойерверки, незагасени цигари и друг вид небрежно боравене с огън.
  • Необходимо е да се упражнява постоянен родителски контрол. Не разрешавайте на деца да си играят с кибрит и запалки, ракети, пиратки, разяснете опасностите от пиротехническите изделия и вредите от пожар.
  • В сгради за масово събиране на хора е необходимо евакуационните пътища да се поддържат свободни за преминаване и изходите да са отключени.

Как да действаме при евентуално възникване на пожар?

При пожар в жилищен блок:

  • Ако пожарът е над вашия етаж: Затворете вратите, прозорците и слезте по стълбището на улицата. След потушаване на пожара, проверете дали няма щети от изтеклата вода.
  • Ако пожарът е под вашия етаж: Ако стълбището не е задимено - евакуирайте се по него, след като затворите прозорците и вратите на апартамента си. Ако стълбището е задимено, уплътнете пролуките на вратите с плат или хартия - по възможност влажни. Обадете се за местоположението си и изчакайте спасителните екипи да ви открият.
  • Ако пожарът е на вашият етаж или във вашият апартамент/къща: Без да поемате излишен риск - опитайте се да загасите пожара с пожарогасител или с подръчни средства. Ако забележите, че той се разпространява към горната част на помещението или в посока изхода спрете гасенето и незабавно избягайте навън. При възможност затворете прозорците и вратите на помещенията преди да ги напуснете. Излезте бързо навън. За евакуация използвайте евакуационните стълбища или аварийните такива.

В помещение за масово събиране на хора:

  • Бързо и спокойно се евакуирате по стълбището или коридора, ако те не са задимени. Без излишна паника се ориентирайте към изхода на помещението и сградата или най-близката безопасна зона (тераса, балкон)
  • В никакъв случай не използвайте асансьорите при евакуация. Ако сте в асансьор по време на пожара спрете на най-близкия етаж и го напуснете.
  • Ако при Вашата евакуация евакуационни пътища са задимени, започнете да се движите възможно най-ниско, защото там температурата е по-ниска и видимостта е по-добра.
  • При невъзможност да напуснете Вашето жилище, в следствие на дим или висока температура, отидете в банята, затворете вратата, поставете мокри кърпи под вратата и изчакайте служителите от пожарната.

ПРИ ПОЖАР НЕЗАБАВНО ПОДАЙТЕ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112!