Напусна ни Иван Караславов, председател на читалищното настоятелство на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1894 г.“ в гр. Първомай през последните 40 години. Това съобщиха от Министерството на културата. 

Иван Караславов е загубил битката с коронавируса, съобщиха неговите близки. От няколко дни той се е лекувал в отделението на Първомайската болница.

Иван Караславов  e роден  на 11 април 1949 г. в гр. Първомай – кв. Дебър. Неговите колеги и приятели ще го запомнят като човек, чиято душа принадлежеше на читалището, а сърцето - на сцената. От 50 години активна дейност на сцената Иван Караславов има 65 изиграни главни роли.

На  29 години става председател на Общински читалищен съвет и като такъв повече от десет години е ръководил поделение „Култура” в Община Първомай.

Председател е на читалищното настоятелство на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай от 1979 г. Дългогодишен член  на ръководството на Съюза на народните читалища.

Работил е като военен служител в системата на Гражданска отбрана и има звание „Майор ”. Бил е председател на Общинския комитет на БЧК, Първомай. 

Повече от 50 години животът му бе неразривно свързан със сцената, изиграл е главните роли в десетки пиеси. Носител  е на златни медали и лауреатски звания от редица републикански фестивали.   Организатор и участник  в провеждането на Майските културни тържества в града ни от 1972 г., Празника на тракийската народна музика, Националните Караславови литературни награди за проза и поезия, Празника на виното и други мероприятия.

В негово лице ние  загубихме  един голям родолюбец, човек допринесъл за развитието на читалищното дело, популяризирал името на родния град, човек с размах и организационни качества.

За своя принос в развитието на читалищното дело е носител на много отличия. През 2019 г., по повод 70-годишния му юбилей, е удостоен с най-високото звание –„Заслужил читалищен деятел”, както и с високото отличие на Министерството на културата - Почетен знак „Златен век”- печат на Цар Симеон Велики и грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура.

От НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1894 г.“ в гр. Първомай съобщават, че от 9 часа днес пред сградата на читалището е обособен кът, където всеки може да остави цвете и да отдаде почит.