Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов се обърна към жителите на населените места с послание в профила си в социалната мрежа. Повод за него е предстоящото обсъждане и гласуване на разчета на приходите и разходите за 2023 година на община "Родопи", преди приемането на държавния бюджет.

Уважаеми жители на Община Родопи,
безспорно съставянето на бюджета е най-важното задължение, което кметът на общината трябва да изпълни. След това общинският съвет гласува "за" или "против" приемането му!

През настоящата 2023 година държавата все още не е приела държавния бюджет, съответно общината не е приела общинския бюджет. На предстоящата сесия на Общински съвет „Родопи“ ще бъде разгледан, така нареченият разчет, който представлява общо взето, проекто-бюджет и дава основните рамки на същинския бюджет, който ще бъде предложен, след гласуването на бюджета на държавата.

Отговорността за всички тези действия е огромна.

Винаги съм обсъждал публично стратегията ми за развитие на общината, всички мои виждания за инвестиции, всички мои идеи. Винаги съм се съобразявал с мнението на кметовете на населените места, които правят предложения за инвестиции още през есента на предишната година. И нещо много важно - съобразявам се и с мнението на хората, на жителите на селата.

Всеки ден имам десетки срещи, всеки ден съм поне в няколко населени места, знам проблемите на всяко едно от тях, ето защо съм длъжен да се съобразя с него, със суверена. Така и правя!

Избран съм от вас, жителите на Община Родопи, ето защо трябва да защитавам вашите интереси. Старая се да работя принципно, без да деля никого по етнос, пол, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Безспорно е, че общинските съветници, които живеят в определено населено място също познават местните проблеми. Неведнъж съм получавал ценна информация от тях, насочвайки вниманието ми към даден проблем. Много е важно да се докоснеш до хората и техните проблеми, да говориш със съседа, да се видиш с приятели, да те спрат на улицата познати.

През тази година бюджетът на Община Родопи е 54 000 000 лева. Най-големият в историята на общината. Добре е, нали? За сравнение преди четири години бюджетът е бил около 20 млн. лева.

„Как така?“, ще кажат някои. Ами така! През всичките тези години успяхме да усвоим много средства от държавата. Но, за да се усвоят тези средства, трябва да имаш визия. Трябва да проектираш. Именно това правим през последните три и половина години. И резултатите са видими.

Най-важните обекти през настоящата година са:
- завършване и обзавеждане на детската градина в Браниполе
- разширяването на училището, детската ясла и новото кръгово кръстовище в Марково
- строежа на площада пред читалището, църквата "Св. Св. Константин и Елена" и улица "Васил Левски" в Първенец
-проектите за нова сграда на детската градина и разширяване на училището в Белащица
-подмяна на водопровода и новия площад в Брестовица
- разширяване на детската градина в Златитрап
- улици в Ягодово, Крумово, Брестник, Кадиево, Устина, Цалапица и всички други населени места
- проект за канализация на Храбрино
- проект за ново LED осветление във всички населени места в общината
- саниране на детските градини, ремонт на кухни и обособяване на млечни кухни, и т.н., и т.н..

Има още много обекти, за реализирането на които да работим.

Знам какво трябва да правя, знам какво е желанието на хората. Знам! Канализации, водопроводи, осветление, улици, тротоари, зелени площи, чистота и много други.

Знам, че ще има доволни и недоволни. Знам, че ще има похвали и критики. Познавам проблемите и имам воля да ги реша. Дали съм успял, ще кажете ВИЕ.

И накрая, в година на избори сме и има вероятност, някой, по лични или политически причини, да не иска да бъде приет бюджетът на общината.

Но, аз вярвам в разума на общинските съветници.

Вярвам, че няма да предадат доверието, което сте им гласували.

Вярвам, че милеят за нашите населени места и желаят те да се развиват.

А дали има изключения? Ще разберете.