Поддържане на зелената система в Пловдив през 2023г. е коствало на Общината над 2 236 000 лв.. Това показват данните, публикувани в отчета по програмата за развитие и опазване на озеленяването в града. Тези разходи са похарчени както за посаждане на нова растителност, поддръжка на вече съществуващи зелени карета, така и облагородяване на парковите пространства.

Проведени са няколко залесителни акции, става ясно от докумнета – основно през пролетта и есента. При тях в незатревените площи около булеварди и улични мрежи са били посадени 317 дървета, както и 3000 нови храсти. 

Близо 1500 нови дървета пък са били засадени в междублокови пространства и карета в районите на града. Първенец е „Тракия“, където от началото на 2023 до края са били посадени 758 дървесни вида, следван от „Централен“, придобил 248 нови броя дървета. Най-малко са посадени в район „Южен“ – 96.

Урбанизираните пространства в кварталите на Пловдив са били облагородени с малко под 17 000 нови храсти. Община Пловдив е наблегнала най-много на район „Централен“. Там са засадени около 65% от въпросните количества, или 10 900. На този фон в район „Северен“ поддържката на зелената система изостава, като е получил едва 440 нови храсти, и с това количество остава на последно място. Относно посаждането на декоративни цветя отново централните квартали са били най-облагодетелствани (190 000) за сметка на останалите райони, където броят им е между 33 000 и 50 000.

Не по-различен подход показва отчета за затревяване на Пловдив. През 2023г. в 45 дка на града са били обработени, за което са похарчени 47 700лв.. Това е с около 13 дка повече от миналогодишната статистика обаче.

Най-концентрирано се е работило в район „Западен“, където подменени или засадени с трева са били 17 дка площ. Следва „Централен“ с 16,5 дка. Затревяването, осъществено в останалите райони, изглежда почти незначително. В „Южен“ виждаме данни за 5дка, в „Тракия“ за 3 дка, а в „Източен“ 2,4 дка. Тази година отново на опашката остава един от слабо залесените райони - „Северен“, където „Градини и паркове“ за затревили за една година едва 500 m² /0,5 дка/. 

Освен в посаждането, усилия са били насочени и към отсичането на дървесна и храстовидна самозалесила се растителност. Най-голямо перо е било отделено за зоната на река Марица, откъде са били обработени близо 970 дка площи – от двете страни на реката от ЖП моста на „Карловска линия“ до Бараж „Адата“. За това са похарчени 153 000лв. 

През изминалата година са били инвестирани и 28 000лв. в изграждането на поливни системи на териротията на града. С такива са се сдобили пет локации.

От същия отчет разбираме, че тази година усилията на Община Пловдив са били насочени и по посока контрол и наказателна дейност срещу увреждане на зелената система на града. От страна на „Общинска охрана" са съставени – 408 акта.

Заради паркиране в градинки, паркове и зелени площи в междублокови пространства са издадени над 1000 фиша на водачи на автомобили. Най-често жертва на водачите на МПС са зелените площи около тепетата, „Дондукова градина“, Гребна база и парк „Марица".

От точката за проектиране и изпълнение на улично озеленяване при ново строителство става ясно, че е предвидено засаждането на дървета и храсти при няколко големи проекта, на които Общината е възложител. Такова е залегнало при изпълнението на ремонта на Рогошко шосе, реконструкциите по Голямоконарско шосе и Кукленско шосе, както и при ремонта на ул. "Даме Груев“. Ще бъдат посадени нови растения около пробива между ул. "Царевец" и ул. "Модър“.

Община Пловдив цяла година озеленява центъра, пропусна най-слабо залесените си райониПохарчени са 290 хиляди за посаждане на дървета, храсти, треви и цветя