Дългогодишна свада между бивши свати от Старо Железаре приключи в съда. Известната жителка на хисарското село - Стефана Господинова, за която "Ню Йорк таймс" писа, бе осъдена за клевета и за нанасяне на побой да заплати на Мария Карамфилова сумата от 7500 лева.

Припомняме, че преди две години 68-годишната тогава Стефана бе приета в болница с множество наранявания. Пред медиите синът й Ненчо Господинов разказа, че известната му майка е нападната, докато продавала на импровизираната сергия пред къщата си собствена зеленчукова продукция. Той твърдеше, че Стефана е бита от Мария Карамфилова – майка на бившата му съпруга. По думите му след развода двете се карали постоянно. А във въпросния ден Мария се приближила към сергията на майка му и започнала да се разправя. Господинова й казала да си продължава по пътя. "Онази я повалила на земята и започнала да я налага със стола. Счупила в главата й хурката за предене на вълна", разказа тогава синът. Мария била придружавана от още две жени, които станали свидетели на случилото се.

Пребиха жестоко леля Стефана, прочула пловдивско село в цял святЖената е в болница със счупена ръка и комоцио

В хода на делото в Пловдивския окръжен съд обаче става ясно, че нещата не стоят точно така. И че първа до физическа саморазправа е пристъпила майка му. Всичко започнало, след като жените минали покрай сергията на Стефана и една от тях бутнала част от изкараната селскостопанска продукция, която се разпиляла. Тогава Стефана започнала да обижда Мария и да я удря с дървената хурка. 

Впоследствие Ненчо Господинов подава сигнал в полицията за нанесен побой на майка му. И на Мария, и на Стефана са изготвени съдебномедицински експертизи, които са установили множество наранявания.

Заключението на съда е, че всъщност Стефанка е започнала конфликта, а Мария се е защитавала. Също така е казала нещо унизително за честта и достойнството ѝ, при това обидата е нанесена на публично място. Затова и е осъдена да заплати обезщетение.

„Според епикризата не се доказват диагнозите комоцио и счупване на ръка, за които тя твърдеше. Тя излъга населението на село Старо Железаре, но не можа да излъже съдиите”, коментира  пред TrafficNews Мария Карамфилова.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

На снимката: Мария Карамфилова