Надеждата все още не е напуснала колегите на пилота на изтребителя майор Валентин Терзиев, който изчезна тази нощ при инцидент по време на тактическото учение в Шабла. Те се надяват все още той да е жив. Има обаче и такива, които са убедени, че това е невъзможно.

„От съобщения на преса, телевизия и радио картината започва да се изяснява”, казва пред Радио "Фокус"- Пловдив бившият пилот от авиобаза Граф Игнатиево Величко Дерузов. "За жалост, няма никакъв шанс младият колега да е останал жив. Пилотът не се е обадил. Когато самолетът изчезва от екраните при отказ на техниката, обаждането е веднага. Стрелял е по парашутна мишена, която е възможно да се е разкъсала и на екрана на РЛС, или нищо да не се вижда, или се появяват много отметки, ако при това положение е започнал да търси целта визуално, най-вероятно е изпуснал управлението и е изпаднал в сложно положение от загуба на пространствена ориентировка. При това положение се е борил да спаси самолета до последно и не е катапултирал. Ако е катапултирал, седалката е достатъчно сигурна, за да му осигури възможност за приводняване и аварийна връзка. За съжаление няма самолет, няма и следи от пилота.

Това е подобен случай като този на майор Желязков, който загина с Миг 17 край Балчик и така и не намериха нищо. Старите летци, изпълнявали задачи над море нощем, дали в сложни, или в ПМУ без луна, знаят, че звездите отгоре и отдолу и поглеждането навън може да доведе и най-опитния пилот до загуба на пространствена ориентировка. Тогава остава само доверието в управление с автопилота, докато се опомниш. Каквото и да е станало - жалко за един млад живот и добър пилот!", казва още Дерузов.

"Защо жилетката е в морето??? Не е намерен!!! Защо го отписвате????“, коментират още пилоти. "Намерили са жилетката, маслено петно и части от самолета на 11 км от брега на Шабла! Изгубили са го на 5 км от брега. Морското течение там е от север на юг.“

"Излиза, че или жилетката не е била свързана с пилота по никакъв начин, или се е разтворило всичко, без въпросната жилетка. Много странно обстоятелство!!! Надежда за всички, които следят случая!“, коментират още колегите на Терзиев.

Пилотът на изтребителя, който изчезна е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила. Той е семеен, живее в Асеновград. Майор Терзиев е завършил Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски“ през 1998 г. с нальот над 700 часа. Летял е на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29. На парада по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май – майор Терзиев е във втората кабина на изтребителя МиГ-29УБ – водач на групата от самолети от състава на авиобаза Граф Игнатиево, които прелетяха в боен ред "Клин“ със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над храм-паметника "Александър Невски“.

Ас от Пловдив е изчезналият летец, пилотирал МиГ-29Майор Валентин Терзиев е изключително опитен

Стефан Янев: Надеждите за намирането на нашия пилот и войн Терзиев не са големиСтана ясна вероятната причина за инцидента