Предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни, независимо колко е здрав организмът, надеждите за намирането на нашия пилот и войн майор Терзиев не са големи – операцията обаче продължава. Това разясни от Варна служебният премиер Стефан Янев.

По време на полета самолетът е изпълнявал задача по поразяване на светеща цел, което е стандартна процедура. Нещо в самата мишена се е объркало и тя е започнала да лети с по-висока скорост, поясни Стефан Янев.

 „Това наложило допълнителна маневра от Терзиев. Той е поразил целта, но малко след това връзката спряла. Майор Терзиев е пилот от първа класа. Нашите пилоти, по ред причини и не във връзка с финансиране, с години летят на един санитарен минимум, надявам се това да не е причината за инцидента“, поясни служебният премиер.

Техническото състояние на Терзиев е било добро, тъй като той е имал подобни изпълнения и преди. Причините ще се детайлизират в хода на разследването. В края на деня ще се реши как точно да продължи издирвателната акция. Янев поясни, че черната кутия на летателния апарат не е намерена. Учението е прекратено.