Министерство на околната среда и водите за зае с кариерата в Шишманци. От ведомството са изпратили имейл до директора на РИОСВ- Пловдив Ивайло Йотов и кмета на Община Раковски Павел Гуджеров с препоръка за предприемане на адекватни действия в законоустановения срок.

Действията са предприети, след като  местните са изпратили подписка във ведомството, с която за пореден път се обявяват против разширяването на кариерата на „Холсим кариерни материали Пловдив“ в селото. Те са информирали за проблема също и премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов и директора на РИОСВ – Пловдив.

Към подписката е приложена и жалба, в която се описват мотивите за нежеланието на жителите на Шишманци да има ново разширяване на кариерата, както и желание за рекултивация на старата кариера след изтичане на нейната концесия.

Припомняме, че миналия месец хората излязоха на протест и за кратко блокираха пътя Шишманци-Белозем. Те обявиха три основни искания - да не се дава концесия за терен три, да се рекултивират старите терени и да се смени статутът им, за да не може в бъдеще те да бъдат превърнати в сметище.

Жителите на Шишманци на протест: Парите не са по-важни от здравето ниКметът на селото призна, че е действал лицемерно, защото не искал да разваля отношенията си с фирмата концесионер

„Запрашеността е постоянна, улиците не се пръскат, освен в случай на проверка. От гърмежите къщите са напукани, камионите вървят един след друг. В нашата община има рекорден скок на белодробните заболявания”, оплакват се пред репортер на TrafficNews жителите на Белозем. „В селото ни има и доста земеделски производители, които също са потърпевши от кариерите. От взривовете се разместват земните пластове и водата бяга надолу, скоро ще е невъзможно да се препитаваме, ако останем без вода. Младите съжаляват, че са инвестирали в селото ни”, допълват местинте. Техните опасения са, че се планира направените изкопи да бъдат използвани за депо за отпадъци, тъй като двете клетки на екозавода са вече препълнени.

Още тогава започна и събирането на подписката, която вече е изпратена до институциите и има съответните входящи номера.

„Вярваме, че заедно ще успеем да накараме фирма “Холсим кариерни материали Пловдив” АД да преосмисли своето инвестиционно намерение за разширяване на кариерата. Така и ние ще осигурим на себе си и следващите поколения чиста околна среда”, категорични са хората от селото.

Хората от Шишманци за кариерата: Трупат се огромни богатства, а за нас - прах и срутени къщиМестните подозират, че теренът на старата кариера се подготвя за бъдеща площадка на сметище