Едни трупат огромни богатства, докато ние получаваме прах и срутени къщи. Това заявиха хората от Шишманци, които се обявиха твърдо против изграждането на трето находище от фирма „Холсим кариерни материали Пловдив” АД в селото. В събота вечер местните препълниха салона на читалище „Св. Св Кирил и Методий”, където бе проведено обществено обсъждане във връзка с инвестиционното намерение. На срещата присъстваха областният управител Йордан Иванов, директорът на РИОСВ инж. Ивайло Йотков, общинският съветник Костадин Иванов и кметът на Шишманци Александър Атанасов.

На сесията на 16 декември 2021 г. общинските съветници в Раковски дадоха зелена светлина на процедурата, след като предложението бе входирано за втори път в местния парламент. То мина с 12 гласа „за”. Изненадващо бе подкрепено от двама независими съветници - Стефан Пенсов (ВМРО) и Георги Тотов (НФСБ), и групата на ГЕРБ. През октомври същото предложение бе отхвърлено. Тогава „за” гласуваха само съветниците от ГЕРБ.

В момента дъщерното дружество на австрийския „Холсим” добива инертни материали в две кариери край Шишманци. Разрешението за проучване в новия участък означава, че дружеството ще продължи работа след изтичането на срока за добив в първите два терена. По случая в Община Раковски не е провеждано обществено обсъждане. В същото време хората от Шишманци се оплакват от шума, запрашаването и тежката техника, която уврежда пътищата.

„Проблемът не е само в изграждането на новата кариера. След като приключи дейността в старата, трябва да се направи рекултивация и да се смени статутът. Защото на някой в Община Раковски утре може да му хрумне това да стане сметище за строителни отпадъци. И ако не е сменен статутът, така че да стане защитена зона, ние ще се сдобием с още едно сметище с огромен размер и вече ще е късно да го спрем. И след време внуците ни ще ни питат защо сме го допуснали”, заяви пред присъстващите Костадин Иванов, който е гласувал „против” процедурата. Той даде пример, че ако човек иска да си купи къща в селото и изпише „Шишманци” в интернет, излизат десетки статии за горящия завод, кариерата, запрашеност и фини прахови частици. „Кой нормален човек ще си купи къща в селото? Никой”, обобщи той.

Общинският съветник обясни, че според кмета на Община Раковски Павел Гуджеров този проект ще донесе големи ползи за общината, а именно – 600 000 лева годишно. Положително е и мнението на кмета на селото Александър Атанасов, тъй като освен приходи кариерата дава и камъни за нуждите на Шишманци. „Аз не искам нито заводи, нито кариери, нито пътища. Искам си стария баир от едно време. Който си мисли нещо друго, че имам някакви лични облаги, греши. Мотивът ми за положителното становище беше свързан точно с икономическия ефект на общината. А и не искам да си влошавам отношенията с „Холсим”, обясни Александър Атанасов.

Думите му предизвикаха бурна реакция и възгласи в залата. „Искаме сами да решаваме своето бъдеще.  Каква част от тези пари влизат в селото? И накрая ще стане така, че парите да отиват другаде, а за нас остава само прах и срутени къщи”, разгневиха се хората.

„Ако продължава тази кариера, всичко ще загине. Къде отива този прахоляк? Съжалявам, че направих инвестиция в селото. Не съм съгласен там да има нова кариера”, посочи жител на Шишманци.

Според друг, започне ли експлоатация на кариерата, селото ще има и сериозен проблем с водоснабдяването. Тъй като ако се направят напорни помпи, при всяко спиране на тока, ще спира и водата. Докато в момента дори при липса на електрозахранване за 3-4 часа, вода има поне едно денонощие.

Възрастен мъж от Шишманци пък обясни, че кариерата е на 70 години и в годините е помагала на селото със строителни материали. Сегашната кариера обаче няма нищо общо с едновремешната и с това, което хората са искали тогава. „Навремето кариерата е създадена, за да обслужва две пещи за негасена вар. Дълги години е работила единствено за да задоволява нуждите на пещите. Това, което е падало, се ползваше за пътища, алеи и т.н. Произвеждахме около 40 хил. кубика годишно. Сега на месец произвеждат по 400 000 кубика. Кариерата се експлоатира юнашки и се трупат огромни богатства. Четвъртата отчуждавка беше 15 млн. кубика. Те заминаха. Умножете по 10 лв. на кубик и ще видите за какво става въпрос. Аз подозирам, че може би 600 000 лева еднократно ще бъдат дадени, не всяка година”, заяви мъжът.

И зададе два изключително важни въпроса: Какво разстояние трябва да има от взривното поле до първата къща на населеното място? И кой ще прави рекултивация, след като, за да бъде отчужден новият терен, трябва да бъде съпътстван с проект за рекултивация на стария? „Явно това нещо се подготвя за бъдеща площадка на сметище. И вече няма да сме село Шишманци, а ще бъдем „сметище Шишманци”, допълни мъжът.  

В отговор директорът на РИОСВ-Пловдив разясни, че по Закона за подземните богатства всяка кариера задължително трябва да има проект за рекултивация. Той обеща да направи запитване към министъра на енергетиката и да провери с какво качество са изпълнени рекултивациите на старите кариери. И успокои местните, че от „Холсим кариерни материали Пловдив” АД имат още много стъпки да извървят, преди да започнат реални дейности.

Областният управител Йордан Иванов застана категорично зад хората. Той пое ангажимент да следи за законността на случващото се с цялата строгост на закона. Иванов даде пример, че благодарение на подобен ангажимент в момента никой не трови хората в село Труд, а концесиите в село Белащица не работят.

„Виждам разминаването на позицията на обществото и тази на кметството. Искам да ви попитам защо няма кметски съвет в Шишманци. Конституирайте такъв, за да може вие да влезете там и да диктувате политиката на самото кметство. Предлагам да излъчите представители и заедно да отидем в Министерство на енергетиката, които са компетентни с договарянето на тази концесия. Нека да отидем при някой зам.-министър, да му разкажем какво се случва тук, да му покажем снимките и да продължим битката. При желание да проведем среща и с фирма „Холсим”. Не разбирам защо ги няма. Защо го няма кметът на Раковски. Докато Община Раковски няма приет Общ устройствен план, концесията може да бъде на 10 метра от последната къща. А Община Раковски няма приет такъв. И този натиск следва да се окаже от общинските съветници”, посочи областният управител.