"Нападна ни посред бял ден - около 15:00 часа. Вълчица, сама, най- вероятно има малки. При вълците винаги напада алфа женската, а другите чакат скрити! Всичко се случва на път, по който дори и зимата минават хора, разхождайки се с деца", така започна разказа си Петко , мъжът чийто овце бяха нападнати от вълк преди дни в Ситово.

Припомняме, че хищникът нападнал овца и стопанина ѝ на оживено място край село родопското село. За нападението сигнализира мъжа в социалните мрежи, за да предупреди хората да внимават. 

Вълк нападна мъж и добитъка му на оживено място в село от Родопската якаИнцидентът е станал преди три дни край село Ситово

Животните са били на паша, като с тях е била съпругата на мъжа. Една от овцете се е отклонила и след минути се е чуло силно блеене.

"Кучетата се втурнали, както и жена ми. Тя видяла как кучетата са върху овцата и се опитват да удушат друго животно. В един момен от купчината се е измъкнала вълчицата. Това се случва в 15:00 часа, близо до чешмата и пътя, по който постоянно се разхождат туристи и местни жители събота и неделя! Овцата надали ще оцелее, има дълбоки рани", казва мъжът. Това не е първата му среща с вълци. Всяка седмица, сряда или четвъртък, глутница преминава покрай стопанството му, което е близко до мястото на нападението. Фермата се намира на 2 километра от вилната зона на селото"

Всяка сряда или четвъртък, към 3:00 часа през нощта отиват посока Лилково и следващата седмица по същото време посока Бяла черква! Минават на 200 метра от нас, кучетата лаят ожесточено и като светна с фенера ги виждам в колона по един! Територията им е в радиус от 50 километра, но не е само тази глутница в близост. Само тази е от 6 вълка", казва мъжът.

В момента популацията на вълци е изключително голяма. Плячката от своя страна е малко и според Петко, който е и ловец, това кара хищните четириноги да приближават към къщите.

"Скоро от ловната дружинка отстреляха 2 вълка, но има още много. Храната е малко, а когато вълкът е гладен, нищо не го спира да нападне, дори човес. Особенно децата, за тях са най-лесна плячка".

Петко е чувал от хора в селото, че хищниците са виждани и в самото населено място, около съдовете за смет. Фермерът е сигнализирал за глутницата в социалните мрежи, за да предпази хората от нападения.

"Лошото е, че по гората се разхождат хора с малки деца, а за тях малкото дете е като дивеч. За това предупредих хората чрез публикацията! Трябва да се внимава и ако сте в гората да вдигате шум. Моите кучета ни пазят, не ме е страх" разказва още Петко пред наш репортер.

Коментарите в социалните мрежи, след поста на Петко не закъсняха. Собстветици на вили в Ситово също споделихо, че са виждали стъпки и то в непосредствена близост до селото.