Темата за проблемите с водоснабдяването и лошото качество на водата в селото беше дискутирана на редовното заседание на ОбС този четвъртък. Повод за дискусията  стана изказването на Любо Томов, председател на Инициативен комитет „Справедливост за Брестовица”.

От трибуната на  общинския съвет той поиска отговор за ефекта  от направените до момента стъпки за решаване на водния проблем на селото.

Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият в цялата община „Родопи”. Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората”, каза кметът на общината Павел Михайлов. Той обясни, че от администрацията са предприети всички мерки, които трябва да доведат до справяне със ситуацията.

До 20 февруари общината трябва да получи доклада на  специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема. По думите на Михайлов община „Родопи” е готова с техническото задание за подмяна на цялата водопроводна мрежа на селото. Проектът предвижда да бъде подменен още довеждащия водопровод и да бъде определен нов водоизточник.

В момента, в който получим становището на специалистите, имаме готовност да реагираме веднага. В непрекъснат контакт сме с институциите”, каза още кметът Павел Михайлов. “Въз основа на  доклада общината ще възложи обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 километра водопреносна мрежа. За проекта са осигурени 85 хиляди лева общински средства. Пари за  подмяна на мрежата очакваме от държавата.”

Ръководството на „Родопи” в лицето на кмета Павел Михайлов и неговите заместници Владимир Маринов, Неази Таир и Борислав Инчев, както и  председателят на ОбС „Родопи”  Герги Цанков твърдо застават зад справедливите искания на хората за чиста питейна вода. Доказателство за това са неедноктратните срещи с  държавния  ВиК холдинг и водното дружество на територията на Пловдив.

След протеста на 16 януари на жителите на селото от администрацията на „Родопи” са изпратили писмо до ВиК-Пловдив и КВЕР с искането водата да не се плаща като питейна.