Карлово ще отбележи с тържество 130 години от откриването на Текстилната фабрика на Евлогий Георгиев. Събитието се организира от инициативен комитет, а датата е 13 февруари, от 11,00 часа, пред входа на фабриката. 

Основният камък на вълнена фабрика „Евлогий Георгиев“ е положен официално на 10 април 1890 г. Въпреки  дъждовното време, събитието събира много хора. Церемонията по освещаването е тържествено извършена в присъствието на някои от роднините на благодетеля от града, на градския кмет, членовете на градския общински съвет, окръжния инженер и на множеството карловци, които са се стекли да присъстват на това тържество.

Към  началото  на  септември  1890  г.  грубият  строеж на  фабриката е  завършен. На следващата 1891 г., на 10 февруари, по-малко от година след полагането на основния камък, се извършва официалното освещаване на фабрика „Евлогий Георгиев“. Събитието е изключително тържествено и на него присъства цяло Карлово. По този повод се изпращат две поздравителни телеграми, пълни с благодарности, до дарителя в Букурещ – първата от Кметството, а втората от гражданите.  На фасадата  на красивата сграда,  под фронтона, гордо е поставен надписът:

„1891 Г. ФАБРИКА ЗА ВЪЛНЕНИ ИЗДЕЛИЯ ВЪЗДИГНАТА ОТЪ ЕВЛОГИЯ ГЕОРГИЕВА ВЪ ПОЛЗА НА РОДНИЙ МУ ГРАДЪ КАРЛОВО“.

Из сборника "Дарителство и предприемачество на Балканите през ХІХ век по примера на братята Евлоги и Христо Георгиеви".