Въпреки пандемията от COVID-19, и тази година стотици жители на Карлово се събраха пред паметника на Васил Левски в града, за да почетат паметта на Апостола. Утре се навършват 148 години от трагичната му гибел. В ритуала участваха подразделение на 61-ва Стрямска бригада и гарнизонния духов оркестър.

Пред паметника дойдоха също председателят на народното събрание Цвета Караянчева, областният управител на Пловдив Дани Каназирева, депутати и духовници.

 „Васил Левски е едновременно патриоти и син на света. Не знаем дали реално е казал думите, приписвани му от Вазов, че след Освобождението ще отиде да помага на други страни и народи, но знаем, че това би било напълно в характера му, че неговият патриотизъм не би му затворил очите за неправдата, където и да се случва тя“, заяви Караянчева.

Председателят на парламента подчерта, че въпреки това „фалшиви спасители“ са „употребили иконата „Левски“, използвайки посланието му“.

„Фалшът, лицемерието и разделението не създават. Те само сеят разруха. Затова Левски свети най-силно – нека, вместо да го скверним, да се стараем да останем верни на духа му“, подчерта Караянчева.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов пък заяви, че няма сила или здравен проблем, който да попречи на карловци да бъдат на това място в този паметен ден. Той припомни думите на Левски: „Обрекъл съм се на Отечеството си. Да му служа до смърт и да работя по народната воля. Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя, губя само мене си”.

„В своя кратък 35-годишен живот той успя да направи няколко гигантски стъпки, които останаха в историята на българската национална революция. Той успя да надгради идеята на Георги Раковски за това, че революцията ще бъде успешна, когато се организира от българско и центърът бъде тук. Когато се създаде мрежа от революционни комитети. Той успя и друго да направи – да вдъхне тази сила, така необходима, и увереност в поробените българи, да ги направи юнаци. И да разберат, че преди да очакваме да ни помогнат отвън нашите съседи и велики сили, ние трябва да изградим мрежата и да бъдем готови за революцията. Той ни предначерта и каква държава да изградим – чистата и свята република. Как да приемем нашите закони, по които да се водим и пред които да бъдем равни всички. И как да бъдем равни с другите европейски народи – като бъдем задружни в нашите усилия, за да бъде успешна нашата борба”, посочи в словото си кметът на Карлово.

Честването завърши с полагане на венци и цветя и тържествена заря проверка.